110 energieleningen ondertekend in eerste maand

In januari 2015, de eerste maand dat Vlaanderen de energielening uitkeert, zijn 110 contracten ondertekend. De gemiddeld geleende som bedraagt 6950 euro. “We geraken stilaan op kruissnelheid”, zegt minister van Energie Annemie Turtelboom. “Maar we kunnen nog een versnelling hoger schakelen. We blijven deze energielening dan ook voluit promoten.”

Voor 2015 ligt een totaalbudget van 15 miljoen euro klaar om via een rollend fonds leningen te verschaffen waar energiebesparende ingrepen mee kunnen worden uitgevoerd in een woning. Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar aan een intrest van 0 of 2 procent.

Je kan een energielening krijgen voor volgende werken:

  • Dak-, vloer- en muurisolatie
  • Plaatsing hoogrendementsglas of vervanging ramen
  • Vervanging oude verwarmingsketel door een condensatieketel of een warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Geothermische warmtepomp
  • Thermostatische kranen
  • Kamerthermostaat met programmeermogelijkheden
  • Onderhoud verwarmingsketel
  • Energieaudit

In de eerste maand van 2015 zijn 110 leningen ondertekend. 98 daarvan aan 2 procent, 12 aan 0 procent. Het gemiddelde bedrag per lening bedraagt 6950 euro. “Het feit dat ondertussen al meer dan honderd energieleningen ondertekend zijn, bewijst dat er snel werk wordt gemaakt van de aanvragen. Er moet niet lang gewacht worden om te starten met de energiebesparende ingrepen, wat een goeie zaak is”, zegt Annemie Turtelboom.

“De Vlaamse regering wil dat elke Vlaamse woning een energiezuinige woning wordt”, aldus nog minister Turtelboom. “Daarom heb ik energie-efficiëntie van de particuliere woningen tot absolute prioriteit van de Vlaamse regering gemaakt. De Vlaamse energielening vormt daarom een hoeksteen van de ondersteuning naar burgers en gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van een dak of gevel, plaatsen van hoogrendementsglas of een condensatieketel.”

Dit voorjaar worden de blinde vlekken die vandaag bestaan in Vlaanderen weggewerkt zodat in alle Vlaamse gemeenten deze energielening kan worden aangevraagd. In 17 van de 29 gemeenten die nog geen lening aanbieden, is ondertussen reeds de procedure gestart tot aansluiting.

U kan een energielening aanvragen bij de lokale entiteiten van de gemeenten. Alle informatie over de energielening vindt u op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): www.energiesparen.be/energielening

Via een handige tool vindt u na het ingeven van uw postcode waar u in uw gemeente terecht kan voor het aanvragen van uw energielening.

http://www.energiesparen.be/energielening/in-welke-gemeenten

Share on:

Leave a comment