12.370 zonnepanelen geïnstalleerd (en dat zonder subsidies)

Hoewel je er geen subsidies meer voor krijgt, blijven Vlamingen massaal zonnepanelen leggen: in 2015 zelfs dubbel zoveel als in 2014. “Zonnepanelen hebben een rendement van 4%. Interessanter dan geld op de bank te zetten”, zegt energieminister Annemie Turtelboom.

Bron: Het Laatste Nieuws, donderdag 7 januari 2016

Maar liefst 12.370 installaties van zonnepanelen kwamen er in Vlaanderen het voorbije jaar bij. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet-Turtelboom (Open Vld). Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2014, toen het aantal nieuwe installaties op 6.542 afklokte. Da’s bijna drie keer zoveel als in 2013, met 4.134 nieuwe installaties.

Tussen juni en oktober 2015 kwamen er zelfs meer bij dan in de maanden voordien. Dat is opvallend, want sinds 14 juni geniet je geen enkele steun meer van de overheid voor de zonnepanelen die je nu nog installeert. Bovendien werd voor eigenaars van zonnepanelen een vergoeding ingevoerd voor het gebruik van het stroomnet. Toch groeide het aantal installaties van zonnepanelen in 2015 tot op recordhoogte van zo’n kwart miljoen (243.316).

Turtelboom denkt dat de onduidelijkheid over wat er met de steun voor zonnepanelen zou gebeuren, lang een rem betekende. “Na jaren van onzekerheid is er eindelijk stabiliteit. Die zorgt voor het aantrekken van de markt”, meent ze. “Zonnepanelen zijn ook rendabel zonder steun en hebben een rendement van 4 procent. Da’s véél interessanter dan je geld op de bank te laten staan en is ook goed voor je persoonlijke bijdrage aan het klimaat.”

Sinds oktober 2015 kan je bij de overheid ook een voordelige energielening aangaan voor de installatie van zonnepanelen. Een vijfde van die leningen wordt daartoe aangewend, zo’n 874 in totaal. Je kan daarmee maximum 10.000 euro lenen, die je over 5 jaar moet terugbetalen. De intrest bedraagt 2 procent.

Share on:

Leave a comment