Speech – Baraque Futur op Pukkelpop 2015

Ik moet toegeven dat ik nieuwsgierig was. Dat ik nieuwsgierig ben. En nog steeds. Want ik kom niet elke dag op een festival dat zijn eigen energie opwekt en opslaat met 150 zonnepanelen, 2 windmolens en een resem battery packs. Laat staan dat ik regelmatig een bezoek breng aan een festival dat werkt op een Smart Energy Grid. Daarom wilde ik hier vandaag zijn. Ik las in de pers dat wie het festivalterrein opstapt, niet naast Baraque Futur kan kijken. En ik moet zeggen, dat is ook zo.

Baraque Futur is een uniek en innovatief experiment voor de 30ste Pukkelpop. Een primeur voor Vlaanderen. En een toonbeeld van decentrale energieproductie. Alle energie wordt lokaal opgewekt, opgeslagen en verbruikt. Het wordt vervoerd van de plaats waar het op dat moment opgewekt wordt naar de plaats waar het nodig is.

Ik ben verheugd dat Pukkelpop mee aan de kar trekt van de hernieuwbare energie. En dan vooral wind- en zonne-energie. Deze zijn essentieel voor het behalen van de Vlaamse 2020-doelstellingen. Maar niet alleen dat, wind en zon zijn ook onuitputtelijk en zijn als grondstof dan ook gratis. Er is momenteel nog ondersteuning voor wind- en zonne-energie, maar die wordt meer en meer afgebouwd omdat de technologie performanter is. De steun is zelfs nihil geworden voor de kleine zonne-installaties.

Door meer en meer in te zetten op hernieuwbare energie die niet steeds voorhanden is – de zon schijnt ’s avonds en ’s nachts (spijtig genoeg?) niet – is er ook meer en meer nood aan een goede opslag van de opgewekte energie. Daar dienen de battery packs op Baraque Futur voor.

Geweldig toch? Maar tegelijkertijd ook geweldig complex en met een groot risico. Alles is door de Smart Energy Grid verbonden met elkaar, dus de kans dat er schoonheidsfoutjes insluipen is reëel. Maar zoals Chokri zelf al zei: “Ook wie vooraan in het peloton wil rijden, moet durven op zijn gezicht te gaan”.

Dit toont net des te meer aan dat er nood is aan demonstratieprojecten als ontbrekende schakel tussen innovatie en de verdere uitrol van projecten die op 100 procent hernieuwbare technologie draaien. En net daarom is Baraque Futur een interessante test-case op een bestaand festival om de ontwikkeling van de Smart Energy Grid mogelijk te maken. Zulke systemen worden al gebruikt op distributienetniveau, maar tot noch toe niet op een Vlaams festival. De zoektocht naar hoe gezinnen hun energieverbruik kunnen afstemmen op de beschikbaarheid van zonne- en windenergie, is volop bezig. Via slimme toestellen, slimme meters en slimme netten. Baraque Futur toont aan dat die zoektocht niet hoeft te stoppen eens je de voordeur uit bent, maar dat ook een festival hier baat bij heeft.

Ook om ons net in evenwicht te houden, hebben we zo’n Smart Energy Grid nodig. We krijgen zo iedere milliseconde een monitoring van wat geproduceerd en afgenomen wordt. Ik ben er ook van overtuigd dat de slimme meters in dit verhaal een cruciaal aandeel zullen hebben. Het verzamelen van data en in real time doorsturen van die informatie rond het leveren van zonne-energie op het net door de prosument, of van windenergie door de producent is onontbeerlijk om efficiënt een net te beheren.

En net daarom is Baraque Futur een slim project. Daar komt nog eens bij dat het is ontstaan uit de samenwerking van Pukkelpop, energieleverancier Eneco en hogeschool UC Leuven-Limburg. Meer dan 200 studenten werden bij het project betrokken. Zij hebben zich samen met de andere partners op dit idee gegooid met een doel voor ogen. Een zelfvoorzienend festival op poten zetten. Dat moedig ik aan. Maar het gaat verder dan dat. Het gaat verder dan een energieneutraal festival. Het is een minifestival dat volledig draait rond duurzaamheid. Of “Het groene geweten van Pukkelpop”, zoals De Tijd woensdag nog kopte. Op het vlak van energie, afval, catering, transport.

En dat mag je letterlijk nemen:

Een dansvloer waarop festivalgangers zelf energie kunnen opwekken, waarmee het terrein later van elektriciteit wordt voorzien, bijvoorbeeld. Ook energie-opwekkende fietsen zijn aanwezig. Of een Electric Hotel waar je leert hoeveel energie het kost om een gsm op te laden. Er is zelfs een control room met 4 grote schermen met statistieken over het energieverbruik, om festivalgangers meer energiebewust te maken. Deze control room is cruciaal. En geeft ook goed weer wat er dagelijks gebeurt in de control rooms van Eandis, Infrax en Elia. Zij hebben nood aan een Smart Energy Grid. Is er te veel zon, dan draaien de windmolens even op 90 procent om een overbelasting van het net te voorkomen. Waar vroeger de bevoorrading een makkelijk iets was – kerncentrales, steenkoolcentrales en gascentrales leverden via een centrale manier stroom aan de klanten – is dit nu heel wat uitdagender. Een klant met zonnepanelen heeft enkel ’s morgens en ’s avonds stroom nodig en levert overdag stroom aan het net. De prosument is sinds enkele jaren een volwaardig lid van de energieketen in Vlaanderen.

Maar terug naar waar ik nu sta. Werkelijk iedereen wordt hier uitgedaagd om te brainstormen over het festival van de toekomst. En dat is niet evident. Het is niet evident om een festival ter grootte van een uit de kluiten gewassen stad, op alle aspecten duurzaam te organiseren. Toch denken jullie erover na. Pukkelpop experimenteerde eerder al met zonneboilers voor de douches en podia die deels op zonne- en windenergie draaien. Baraque Futur is een volgende logische stap op weg naar de eerste festivaleditie die voluit op duurzame energiebronnen werkt. Nu een droom, maar over x aantal jaar wellicht werkelijkheid. Ik vind het knap dat jullie hierover durven na te denken en er zo mee voor zorgen dat jonge mensen meer ecologisch bewust worden. Zo zetten jullie je voorbeeldfunctie op een positieve manier in. Want energie hoort efficiënt gebruikt te worden. De niet-gebruikte kWh is namelijk nog altijd de enige die gratis is!

Share on:

Leave a comment