4.300 Vlamingen krijgen energielening

De Vlaamse overheid kende dit jaar 4.300 energieleningen toe voor in totaal 27 miljoen euro. Het budget voor de leningen om woningen energiezuiniger te maken wordt in 2016 opgetrokken naar 55 miljoen euro.

Bron: De Tijd, zaterdag 26 december 2015

De Vlaamse overheid lanceerde begin 2015 de energielening. Daarmee kunt u werken financieren om de woning waarin u woont of die u verhuurt energiezuiniger te maken. Aanvankelijk reserveerde de Vlaamse regering een budget van 15 miljoen euro om dit jaar in totaal 3.500 leningen te verschaffen. Dat bedrag werd voor de zomer al verdubbeld tot 30 miljoen euro omdat de aanvragen vlot binnenliepen. En met reden, blijkt. ‘Eind 2015 staat de teller van het aantal goedgekeurde dossiers op 4.278, waarmee 5.098 verschillende energiebesparende maatregelen genomen werden. In totaal leiden die tot een besparing van 3 miljoen euro’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Een energielening bedraagt gemiddeld 6.900 euro en leidt gemiddeld tot een jaarlijkse besparing van 675 euro.

Een derde van de leningen wordt gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Ook dakisolatie (23%) en het plaatsen van een condensatieketel (16%) zijn in trek. 16,7 procent van de goedgekeurde energieleningen werd toegekend aan kwetsbare gezinnen. Dat zijn gezinnen met een laag inkomen, gezinnen die in schuldbemiddeling zitten of gezinnen die door het OCMW begeleid worden omdat ze hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Met de energielening kunt u maximaal 10.000 euro ontlenen. Dat bedrag moet over een periode van vijf jaar terugbetaald worden tegen een rente van 2 procent. Voor bepaalde kwetsbare

groepen en voor eigenaars die de woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor is de lening zelfs renteloos. Kwetsbare groepen kunnen de lening over tien jaar terugbetalen en kunnen het geleende bedrag gebruiken om energiezuinige huishoudtoestellen te kopen zoals een wasmachine of diepvriezer met een energielabel A+ of beter. Voor de lening kunt u niet terecht bij een financiële instelling, maar wel bij uw gemeente.

Op het moment van de aanvraag mogen de werken nog niet uitgevoerd zijn. Het bedrag wordt toegekend op basis van offertes en uitbetaald op basis van voldoende gedetailleerde facturen. Een (al dan niet gedeeltelijke) vervroegde terugbetaling is mogelijk zonder dat u een wederbeleggingsvergoeding moet betalen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw schuld deels aflossen op het moment dat u een premie voor uw energiezuinige investering ontvangt, want de lening is cumuleerbaar met andere premies of tegemoetkomingen, bijvoorbeeld van uw gemeente of netbeheerder.

Kort

U kunt een energielening krijgen voor energiebesparende investeringen als ze worden uitgevoerd door een aannemer.

Volgende werken komen in aanmerking:

dak, vloer en muur isoleren.

hoogrendementsglas plaatsen of ramen vervangen.

een oude verwarmings-ketel vervangen door een condensatieketel of een warmtepomp.

een zonneboiler plaatsen.

zonnepanelen plaatsen.

een warmtepomp plaatsen.

thermostatische kranen plaatsen.

een kamerthermostaat met programmeermogelijkheden plaatsen.

een energieaudit laten uitvoeren.

energiezuinige huishoudtoestellen met energie- label A+ of beter kopen (enkel voor kwetsbare groepen).

Share on:

Leave a comment