Al 2029 energieleningen goedgekeurd in 2015

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, lanceerde begin dit jaar de Energielening. Vandaag staat de teller op meer dan 2000 goedgekeurde leningen. In totaal werd zo voor 15 miljoen euro geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Hiermee besparen de meer dan 2000 gezinnen jaarlijks in totaal 19,39 miljoen kWh of omgerekend 1 miljoen euro op de energiefactuur.

Sinds 1 januari 2015 kan de Vlaming beroep doen op de energielening om energiebesparende maatregelen te financieren in de woning. Ondertussen zijn 2029 dergelijke leningen goedgekeurd. Hiermee werden 2607 verschillende energiebesparende maatregelen genomen die in totaal zorgen voor een besparing van 19,39 miljoen kWh of 1 miljoen euro. “Deze cijfers tonen aan dat de energielening zijn doel bereikt”, zegt minister Turtelboom. “Het vormt een hoeksteen van de ondersteuning naar burgers en gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van een dak of gevel, plaatsen van hoogrendementsglas of een condensatieketel.”

Gemiddeld wordt er jaarlijks 9.558 kWh bespaard per dossier. Wanneer we dit omrekenen naar aardgas betekent dit een energiebesparing van 530 euro per energielening per jaar. Gemiddeld leent men 7.388 euro. Iedere euro die je investeert in de energielening levert dus ongeveer 7 eurocent per jaar op. Daarnaast genieten deze gezinnen van een verhoogd wooncomfort en een waardevermeerdering van hun woning.

Het grootst aantal energieleningen werd gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen (989 dossiers), gevolgd door dakisolatie (613 dossiers), en de plaatsing van een condensatieketel (419 dossiers). “Ik wil in de toekomst nog meer de nadruk leggen op de voordelen van energiebesparende maatregelen. We zijn nu op kruissnelheid, maar er is in Vlaanderen nog een weg af te leggen”, zegt minister Turtelboom.

Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar aan een intrest van 0 of 2 procent. Voor de meerderheid van de bevolking geldt een intrest van 2 procent, terwijl bepaalde kwetsbare groepen kunnen lenen aan 0 procent. Het gaat om volgende doelgroepen:

  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1);
  • personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 16.965,47 euro, verhoogd met 3.140,77 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is (inkomensgrenzen op 1 september 2013);
  • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;
  • eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit deze doelgroep.

U kan een energielening aanvragen bij de lokale entiteiten van de gemeenten. Alle informatie over de energielening vindt u op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA): www.energiesparen.be/energielening

Via een handige tool vindt u na het ingeven van uw postcode waar u in uw gemeente terecht kan voor het aanvragen van uw energielening.

http://www.energiesparen.be/energielening/in-welke-gemeenten

Share on:

Leave a comment