Annemie Turtelboom en Bart Somers trapten ‘Black-Out’ kerstmarkt in Mechelen af

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, heeft op zaterdagavond 13 december samen met Bart Somers, burgemeester van Mechelen, de kerstverlichting op de kerstmarkt in Mechelen eigenhandig uitgetrokken. Hiermee gaven ze het startschot van de ‘Black-Out’ kerstmarkt. Dit is een unieke kerstmarkt in samenwerking met kaarsenproducent Spaas die stroom bespaart door enkel te verlichten met 2.000 kaarsjes.

Met dit ongeziene lichtspektakel zijn de organisatoren geslaagd in hun opzet; stroom besparen én een gezellige kerstmarkt organiseren kunnen wel degelijk samengaan. De off-on campagne waarmee minister Turtelboom oproept om samen stroom te besparen wordt zo op een originele manier nog eens in de kijker gezet. “De filosofie achter de campagne is dat we via een beetje solidariteit, en zonder in te boeten op ons eigen comfort, ervoor kunnen zorgen dat deze winter niemand wordt afgeschakeld. En dat kan dus ook gezellig zijn”, aldus minister Turtelboom.

Maar lang bleef het niet donker. Want als kers op de taart onthulde de minister samen met de burgemeester en kaarsenproducent Spaas aan de ingang van het stadhuis de grootste kaars van Europa. Een ouderwetse ‘lantaarnman’ op stelten stak letterlijk het vuur aan de lont van een echte kaars van maar liefst 4 meter hoog en 2,3 ton zwaar.

Naast Mechelen dacht trouwens 76 procent van de Vlaamse gemeenten op een creatieve manier na hoe ze energie konden besparen tijdens de wintermaanden. 1 op 3 Vlaamse gemeenten hangt minder kerstverlichting en er worden vele kleinschalige initiatieven georganiseerd. Zo zijn 8 op de 10 gemeenten in de provincie Antwerpen reeds een maand aan het besparen op hun elektriciteitsverbruik. Daarnaast hebben ook de grotere acties van Lampiris, Electrabel, en de off-on campagne hun effect niet gemist. De black-out test van Lampiris heeft ervoor gezorgd dat 40% van wat een kleine reactor – type Doel 1, 430 MW – van stroom voorziet, minder is verbruikt. En de ‘ontdooi mee’-actie van Electrabel heeft tot nu toe 86.922 kWh minder verbruikt en op die manier 8.780 dagen elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin uitgespaard.

Minister Turtelboom kondigde in haar speech de meest recente cijfers aan van de off-on campagne. Van de aftrap tot 5 december zijn er 239.955 unieke bezoekers op de site geregistreerd, hebben 58.276 mensen de Elia4cast app gedownload, en zijn er 8.768 fans op Facebook en 2.749 volgers op Twitter. “Dit zijn zeer mooie cijfers. Ook zijn er al meer dan honderd mails binnengelopen met tips van burgers. Velen onder hen willen hun eigen actie lanceren, wat ervoor zorgt dat de campagne leeft en blijft leven. Ik zou dan ook graag iedereen bedanken die mee zijn schouders zet onder deze en andere acties”, aldus minister Turtelboom.

Share on:

Leave a comment