Autosalon – Turtelboom wil tegen 2020 CNG-laadstation in elke gemeente en 5.000 elektrische laadpunten

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom wil tegen 2020 zowat 308 tankstations voor CNG (aardgas) in Vlaanderen, of één in elke gemeente. Daarnaast wil ze tegen dan ook 20 tankstations voor waterstof en 5.000 publieke laadpalen voor elektrische wagens in Vlaanderen. Dat heeft de minister dinsdag gezegd tijdens de persdag van het autosalon van Brussel.

Bron: Belga, dinsdag 12 januari 2016

Vlaanderen blijft vandaag inzake fijn stof nog een grote rode vlek, aldus Turtelboom. “De vergroening van het beleid is ingezet, maar dan moet ook de infrastructuur volgen. Een groene of zero emissie wagen heeft geen zin als er nergens alternatieve brandstoffen getankt kunnen worden.”

Turtelboom toonde zich wel tevreden dat “de sector mijn beleid versterkt”. “Zo besliste de aardgassector om ook een premie aan te bieden aan wie zich een auto op aardgas aanschaft.”

Dat de wijziging van het beleid voelbaar begint te worden, toonde Turtelboom aan de hand van cijfers voor de eerste tien dagen van januari. “In die periode zijn negentien elektrische wagens ingeschreven, waar dat er in dezelfde periode vorig jaar nog maar eentje was. Daarnaast zijn er zes CNG-wagens ingeschreven, tegenover geen enkele in de eerste tien dagen van 2015. Akkoord, het blijven kleine getallen, maar het autosalon moet dan ook nog beginnen.”

Een zestal Belgische laadpuntexploitanten voor elektrische wagens ondertekende dinsdag in het bijzijn van Turtelboom alvast een gedragscode. De zes richten samen de nieuwe sectororganisatie “OpenChargePoint Belgium” op. Het gaat om Allego, Blue Corner, Eneco België, EV-Box Belux, EV Point en The New Motion. De zes beloven open toegang tot hun laadpunten voor iedereen, prijstransparantie en gestandaardiseerde technologie. Ze willen naar eigen zeggen “de kwaliteit en kwantiteit van de laadinfrastructuur in België op het juiste niveau brengen, gelijk aan dat in het buitenland”.

Share on:

Leave a comment