Bonus voor elektrische wagens krijgt definitief groen licht

De Vlaamse regering heeft vrijdag definitief groen licht gegeven voor de premie bij de aankoop van een elektrische wagen. Wie een elektrisch voertuig koopt of kocht na 1 januari kan de premie aanvragen via het Vlaams Energie Agentschap (VEA). Minister van Financiën Annemie Turtelboom streeft naar 60.000 elektrische wagens tegen 2020, terwijl er in 2014 slechts 1.287 werden verkocht.

Bron: Belga, vrijdag 8 januari 2016

De premie is afhankelijk van de cataloguswaarde van de wagen. De maximumpremie van 5.000 euro is er voor een auto tot 31.000 euro en loopt af tot een premie van 2.500 euro voor een wagen van meer dan 61.000 euro. De komende jaren worden de bedragen afgebouwd, tot maximum 2.000 euro in 2019. In 2020 wordt de premie weer afgeschaft. De tegemoetkoming is er enkel voor natuurlijke personen, dus niet voor bed rijven, die er bovendien slechts eenmaal gebruik van kunnen maken.

Om te zorgen dat de uitgaven niet uit de hand lopen, heeft de minister ook de mogelijkheid de premies terug te schroeven als dat nodig is om oversubsidiëring tegen te gaan. Er is een maximumbudget van 5 miljoen euro.

De premie moet ten laatste een maand na de bestelling van het voertuig worden aangevraagd, is te horen bij VEA. De uitbetaling gebeurt na levering van de auto.

“Naast de zero emissie bonus om elektrisch rijden te stimuleren, zetten we ook in op de uitbouw van de laadinfrastructuur”, zegt de minister. “Want een doorstart geven aan de markt lukt alleen maar wanneer de infrastructuur daar ook op voorbereid is. Daarom stelt de Vlaamse regering zich als doelstelling 5.000 extra laadpalen tegen 2020.” De bouw van die laadinfrastructuur wordt overgelaten aan de markt.

Op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be wordt volgende week een calculator geopend om de lasten en lusten van elk type wagen te berekenen.

Share on:

Leave a comment