Braemland I viert tien jaar windenergie

Het windmolenpark Braemland I van het bedrijf Wase Wind is tien jaar oud. Minister Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam hen persoonlijk feliciteren.

Bron: Gazet van Antwerpen, maandag 12 oktober 2015

Afgelopen week ontving Wase Wind 450 leerlingen van de middelbare school, die meer uitleg kregen over windturbines en zelf proefjes konden doen. De reden voor die drukke week was het tienjarig bestaan van het bedrijf en zijn windmolenpark Braemland I naast de E17. Dat was het eerste grote windmolenpark in de regio. Medeoprichter Chris Derde blikt positief terug op hun verhaal. “We waren bij de eersten die windturbines plaatsten in de regio”, zegt hij. “We hadden de grootste windmolens van de hele Benelux. Momenteel hebben we twaalf turbines, bijna 2000 coöperanten en zeven gemeenten die onze energie afnemen. We geloven rotsvast in honderd procent hernieuwbare energie tegen 2050, dus we blijven ons best doen. Het is soms lastig, want we betalen acht keer meer dan de grote energiecentrales aan de distributienetbeheerder en we zitten niet eens op het hoogspanningsnet.”

Pioniersrol

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam de oprichters persoonlijk feliciteren. “Deze mensen hebben echt een pioniersrol gespeeld op het vlak van windenergie”, zegt ze. “Ik heb zelf ook een droom dat we geen gas en olie meer nodig zullen hebben in de toekomst. Daarom werken we aan eenfast lane om de plaatsing van de windturbines vlotter te kunnen maken, want nu zijn er nog enorm veel vergunningen voor nodig.”

Wase Wind is van plan om in de toekomst nog extra windmolens in de regio te plaatsen.

Share on:

Leave a comment