CV

Annemie Turtelboom (° Ninove, 1967)

Annemie Turtelboom werd op 22 november 1967 geboren in Ninove, als tweede van drie kinderen. Ze groeide op in Zandbergen aan de Dender, in de buurt van Geraardsbergen. Ze legde haar middelbare studies af in het Sint-Catharinacollege van Geraardsbergen. Ze studeerde regentaat economie in Brussel, maar trok dan naar Leuven om licentiate in de economie te worden. 

Turtelboom gaf dan tien jaar les aan de Katholieke Hogeschool van Leuven, waar ze opleidingsverantwoordelijke werd voor Marketing.  In 2003 werd ze federaal parlementslid voor Open VLD, na jaren van intens politiek engagement dat vijftien jaar eerder begonnen was bij de christendemocratische studenten aan de KU Leuven.  Inmiddels was ze gehuwd, en verhuisd naar Puurs in Klein-Brabant, waar ze twee dochters op de wereld bracht. 

Annemie Turtelboom viel snel op in de Kamer met haar dossierkennis en aanpak van moeilijke thema’s als de arbeidsmarkt en de pensioenen. Daardoor zette Open VLD haar op 20 maart 2008 in als allereerste minister die alleen voor Migratie bevoegd was, in het eerste kabinet van Yves Leterme. Het werd een hectisch jaar dat uitliep op haar benoeming tot minister van Binnenlandse Zaken op 17 juli 2009. Ze viel daar op door grote dossierkennis, een pragmatische aanpak en een permanente aanwezigheid op het terrein. Ze was de allereerste vrouw op dat departement sinds 1830. 

Turtelboom leidde de regeringsonderhandelingen over het luik veiligheid in het najaar van 2011 en werd op 6 december benoemd tot minister van Justitie in de regering di Rupo. Als eerste Vlaamse vrouw op het departement justitie en als eerste niet-juriste sinds vijfentwintig jaar, bracht zij de lang verwachte hervorming van de rechterlijke orde – de grootste sinds 1830 – op gang, pakte zij de crisis in de strafuitvoering aan en begon zij met de modernisering van het familierecht.

Op 25 juli 2014 werd zij vice-minister-president van de Vlaamse regering en minister van Financiën, Begroting en Energie in het Vlaamse kabinet-Bourgeois. Na zes jaar crisisbeheer en veiligheidsbevoegdheden kreeg zij, als economiste, voor het eerst een economische verantwoordelijkheid.

Annemie Turtelboom verhuisde begin 2012 naar Antwerpen om haar partij daar te helpen bij een nieuw elan. In haar schaarse vrije tijd houdt ze van mode – ze draagt bewust altijd kleren van Belgische en dan vooral Antwerpse ontwerpers, die ze ook promoot -, van mooie gebouwen, van onder vrienden zijn, en van gewoon wat fietsen met haar dochters.

Op 29 april 2016 nam Annemie Turtelboom als Vlaamse viceminister-president en zetelt ze terug in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers.