Dak isoleren? Leen aan 2 procent

BEELD HLN kopiePer jaar de verwarmingsfactuur van 3.500 gezinnen verlichten via de nieuwe Vlaamse energielening. Dat is dé doelstelling die energieminister Turtelboom zichzelf oplegt. “De besparingen liggen in heel wat huizen voor het grijpen.”

Bron: Het Laatste Nieuws, zaterdag 15 november 2014

Het afschaffen van de jaarlijkse dosis gratis elektriciteit en gas als besparingsmaatregel. Duurdere elektriciteit door de jarenlange oversubsidiëring van zonnepanelen. Een hervorming van de energiepremies. Er kwamen tot nu toe vooral weinig hoopgevende berichten van bij het Vlaams departement Energie. Maar minister Annemie Turtelboom (Open Vld) komt naar buiten met goed nieuws. De middelen die door de zesde staatshervorming overkomen van het federale Fonds ter Reductie van de Energiekost (FRGE), worden integraal ingezet voor het toekennen van de nieuwe Vlaamse lening voor energiebesparende werken in woningen.

“De werking van het FRGE wordt volledig ondergebracht in het Vlaams Energieagentschap”, aldus Turtelboom. “Dat betekent dat we een grote besparing kunnen doen op de administratieve kost die met de bestaande energieleningen gepaard gaat. Op vandaag worden amper 2.000 leningen per jaar toegekend. Ik wil daar al vanaf 2015 3.500 van maken. De inhaaloperatie is nodig. Vandaag beschikt 19 procent van de Vlaamse woningen niet over dak-, zolder- of vloerisolatie, 12 procent heeft nog enkel glas en 38 procent nog geen hoogrendementsketel. Tegen 2020 moet dat 0 worden.”

Doorlichting

Vlaanderen heeft al langer een systeem van premies voor energiebesparende ingrepen en zendt ook zogenoemde energiesnoeiers uit om woningen aan een doorlichting te onderwerpen. “Maar we stellen vast dat slechts 20 procent van hun audits leiden tot uitgevoerde werken. Dat komt omdat de investering nog altijd een drempel is, terwijl dat geen drempel hoeft te zijn. Met de energielening kan je tot 10.000 euro lenen en gespreid over vijf jaar terugbetalen. Alleen is die lening blijkbaar onvoldoende bekend. Daar brengen we verandering in”, aldus Turtelboom.

Kwetsbare gezinnen

De lening is toegankelijk voor alle particulieren. Er zijn twee tarieven: kwetsbare gezinnen lenen renteloos, de rest aan 2 procent. Een lening aanvragen kan in zowat elke gemeente, via intercommunales of het OCMW. “De besparingen liggen in heel wat huizen voor het grijpen: isoleren, dubbele beglazing, een nieuwe stookketel. En de ingrepen hebben ook een uitzonderlijk rendement. Een dak van 150 vierkante meter isoleren levert al snel een besparing van 490 euro per jaar op. Daarmee is je investering in 3,3 jaar terugbetaald. Op 20 jaar boek je een rendement van bijna 8.000 euro (zie kader). Ter vergelijking: het bedrag van je investering 20 jaar op een spaarboek laten staan, levert 362 euro op.”

Grote vraag is of de energielening niet eindigt zoals de middelen van de sociale woonlening, namelijk uitgeput na nauwelijks een half jaar. Turtelboom zegt van niet. “Er ligt 15,5 miljoen per jaar klaar om de inhaaloperatie aan te vatten.” De hervormde energielening is beschikbaar vanaf 1 januari.

Share on:

Leave a comment