Dakisolatie: + 31% Vloerisolatie: + 23%

De Vlaming is volop bezig met het isoleren van zijn woning. Het aantal premies voor dakisolatie steeg in de eerste helft van dit jaar met 31 procent, en voor vloerisolatie met 23 procent.

Bron: Gazet van Antwerpen, maandag 14 september 2015

U kunt een dakisolatiepremie aanvragen via uw netbeheerder. De premie bedraagt 6 tot 8 euro per vierkante meter van uw dak, als die werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer. Als u de dakisolatie zelf legt, dan krijgt u 3 tot 4 euro per vierkante meter.

In de eerste helft van 2015 is er in Vlaanderen voor 19,07 miljoen euro aan dakisolatiepremies uitbetaald. Dat is een stijging van 31 procent ten opzichte van de eerste helft van 2014. Sterker nog, het bedrag is bijna even hoog als de 22,36 miljoen euro die over heel 2014 werd uitbetaald.

Waar komt die stijging vandaan? “We hebben extra veel reclame gemaakt voor de dakisolatiepremie”, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). “De premie was al een tijdje onveranderd. Consumenten redeneerden dus dat ze hun dakisolatie enkele jaartjes konden uitstellen, omdat de premie toch bleef gelden. Een tijdje geleden hebben we aangekondigd dat we de premie in het najaar van 2015 zouden hervormen. Daardoor zijn veel mensen wakker geschoten, en hebben ze de premie aangevraagd.”

Toch is Turtelboom nog niet helemaal tevreden. De minister wijst erop dat één op de vijf woningen in Vlaanderen geen dakisolatie heeft.

Wordt de dakisolatiepremie dit najaar verminderd? “Dat is nog niet beslist”, zegt Annemie Turtelboom. “Het stelsel van isolatiepremies zal alleszins wel veranderen. Maar op welke wijze, communiceren we pas later.”

Lagere energiefactuur

Het leggen van dakisolatie kan uw energiefactuur drastisch verminderen. Turtelboom wijst erop dat de consument zijn kosten voor een dakisolatie dankzij de premies en belastingverminderingen in minder dan twee jaar kan terugverdienen. “Maar ik pleit wel voor een totaalaanpak”, zegt de minister. “Een dak isoleren is zeer interessant, maar wie daaronder enkel glas heeft, verliest nog altijd veel energie.”

Wie bijvoorbeeld zowel muren als glas isoleert, krijgt daarvoor van de netbeheerder een hogere premie dan wanneer hij de muren en het glas afzonderlijk zou isoleren. Velen zien daar blijkbaar het nut van in, want de combipremie is in de eerste helft van dit jaar met 42 procent gestegen.

Ook het aantal premies voor vloerisolatie is in de eerste helft van dit jaar met 23 procent gestegen. U kunt een gemiddelde investering in vloerisolatie in dik negen jaar terugverdienen.

 

 

Share on:

Leave a comment