Dreigingsniveau ongewijzigd na dood Osama Bin Laden

Maandag 2 mei werd de wereld wakker met een onverwachte boodschap. Wereldvijand nummer 1 Osama Bin Laden werd in Pakistan gevonden en gedood door het Amerikaanse leger. Voorlopig heeft die gebeurtenis geen invloed op ons land en blijft het dreigingsniveau ongewijzigd. Het Centrum voor de dreigingsanalyse volgt alles op de voet op.

Leiders uit heel de wereld reageerden opgelucht, maar waarschuwden tegelijkertijd dat de kans op vergeldingsacties reëel is. Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom: “Hoewel met Osama Bin Laden een belangrijk terroristisch symbool werd uitgeschakeld, is Al Qaida niet uitgeroeid.” De voorbije jaren groeide het terroristische netwerk uit tot een multinational met dochterbedrijven over heel de wereld. “Enkel de CEO is uitgeschakeld,” aldus Turtelboom, “de rest van het bedrijf bestaat nog.”

Ondanks deze vaststelling, zijn er volgens het OCAD op dit moment geen specifieke aanwijzingen dat  een aanslag wordt gepland tegen ons land. Het dreigingniveau blijft voorlopig dan ook ongewijzigd op niveau twee (op een schaal van vier).

Enkel voor een aantal specifieke doelen, zoals de Amerikaanse belangen (verenigingen, scholen, militaire basis, …) en de Pakistaanse ambassade wordt het alarmniveau verhoogd naar 3. De Amerikaanse ambassade stond al op niveau 3. Hoewel er dus geen concrete aanwijzingen zijn, zal de politie de komende weken een extra oogje in het zeil houden op drukke publieke plaatsen zoals de trein- en metrostations en de nationale luchthaven.

Share on:

Leave a comment