Drie keer meer Vlamingen schenken huis

Dankzij een fikse belastingverlaging schenken liefst drie keer meer Vlaamse koppels een huis aan de kinderen. Zo is in amper een halfjaar voor liefst 1,22 miljard euro cadeau gedaan.

Bron: Het Laatste Nieuws, maandag 8 februari 2016

Jarenlang scheurde een Vlaming zijn broek als hij bij leven een huis, appartement of garage aan familieleden of goede kennissen wilde schenken. De belastingtarieven liepen in sommige gevallen op tot een onthutsende 70 à 80%. Vlaams minister van Economie Annemie Turtelboom (Open Vld) maakte vorige zomer echter komaf met die astronomische taksen. Voor woningen tot 150.000 euro betaal je sinds juli nog maar 3% bij schenking in rechte lijn (bijvoorbeeld aan kinderen) en 10% in niet-rechte lijn (bijvoorbeeld aan neven en nichten). In het ‘ergste’ geval – als het pand meer dan 450.000 euro waard is – loopt dit op tot respectievelijk 27 en 40%.

De maatregel heeft zijn effect niet gemist. De notarissen sloten 2015 af met liefst 10.780 schenkingsakten. In december alleen al kwamen 2.247 klanten langs voor een schenking, of drie keer meer dan in juli, toen de nieuwe regels in voege traden. Een akte is gemiddeld 150.000 euro waard. Dat betekent dat Vlaamse gezinnen in een halfjaar tijd naar schatting 1,22 miljard euro cadeau gedaan hebben. Ook de overheid wint bij die stortvloed aan transacties, aangezien de schatkist sneller geld binnenrijft. Optimistische schattingen hebben het over zo’n 60 à 70 miljoen euro extra per jaar.

Vlamingen schenken 1,22 miljard weg

Dankzij een fikse belastingverlaging schenken drie keer zoveel Vlaamse koppels een huis, appartement of garage aan de kinderen. Zo is vorig jaar voor een totaalbedrag van gemakkelijk 1,22 miljard euro aan vastgoed cadeau gedaan. Een record.
Bron: Het Laatste Nieuws, maandag 8 februari 2016

De voorbije jaren beschouwden vele Vlamingen de zogeheten ‘schenkbelasting’ als een verdoken onteigening. De tarieven die de fiscus hanteerde, liepen in sommige gevallen op tot een verbijsterende 80%. Wie een villa of flat nog voor zijn of haar dood wegschonk, scheurde simpelweg z’n broek. Einde juli vorig jaar zette Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) echter de bijl in de hallucinant hoge taksen. Zo betaal je voor een huis met een waarde tot 150.000 euro nog slechts 3% belasting bij schenking in rechte lijn (bijvoorbeeld aan de kinderen) en 10% bij schenking in niet-rechte lijn (bijvoorbeeld aan neven en nichten). Voor panden tussen de 150.000 en 200.000 euro is dat respectievelijk 9% en 20%. Is de woning tussen 250.000 en 450.000 euro waard, dan betaal je nog 18% of 30%. Voor nóg duurdere immobiliën bedraagt de taks 27% of 40%.

Kassa kassa

“Die maatregel heeft zijn effect niet gemist”, zegt Bart Van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). “Zo werden in juli plots 738 schenkingsakten van onroerende goederen verleden. Dat aantal is explosief blijven toenemen tot 1.255 in september en zelfs 2.247 in december.

We sloten het jaar af met liefst 10.780 Vlaamse dossiers.”

Ook vorige maand nam de interesse bij de Vlamingen nog toe. Inmiddels krijgen de notarissen al snel drie keer meer koppels over de vloer voor een gesprek over een schenking. “Dankzij het behoud van vruchtgebruik of opbrengst van het eigendom, hoeft dan ook niemand inkomstenverlies te vrezen. Hét voordeel is dat er na een overlijden geen discussie meer kan losbarsten. En het feit dat je tienduizenden euro’s aan belastingen bespaart.”

Volgens Van Opstal mag je ervan uitgaan dat een akte gemiddeld 150.000 euro waard is. Dat betekent dat Vlaamse gezinnen in amper zes maanden tijd gemakkelijk voor 1,22 miljard euro hebben weggeschonken.

Ook de overheid wint bij de transacties, aangezien de schatkist sneller geld binnenrijft. “Precieze opbrengsten hebben we nog niet verzameld. De inningen lopen logischerwijze een beetje achter”, aldus minister Turtelboom. “Al mag je wel stellen dat er sowieso een meeropbrengst zal zijn.” Met een minimumtarief van 3% ziet het ernaar uit dat de Vlaamse fiscus in zes maanden tijd alvast gemakkelijk 36,7 miljoen euro rijker is.

Een mooie duit, al wil Turtelboom ook benadrukken dat de maatregel voor extra huisvesting zorgt. “Heel wat panden hebben lange tijd leeggestaan, omdat de schenkbelasting veel te hoog lag.”

Share on:

Leave a comment