Druk jaar op departement Binnenlandse Zaken

Naar jaarlijkse gewoonte presenteerde Binnenlandse Zaken deze maand het jaarverslag. 2010 was een uitzonderlijk jaar met de gasexplosie in Luik, de treinramp in Buizingen, de talrijke overstromingen, de onverwachte verkiezingen en het Europees voorzitterschap. Kortom, een druk maar boeiend jaar voor Annemie en haar administratie.

“Binnenlandse Zaken is een departement dat als belangrijkste taak heeft de veiligheid van de burger te verzekeren. Dat betekent ook dat je altijd moet voorbereid zijn op het onverwachtse en in de bres moet springen waar nodig.”
En dat Binnenlandse Zaken dat in 2010 gedaan heeft, blijkt uit volgende cijfers:  17 rampen werden erkend, waarbij er in het totaal ongeveer 4 miljoen euro aan vergoedingen werd uitbetaald. De Civiele Bescherming heeft dubbel zoveel uren gepresteerd als het jaar ervoor. Zo is men opvallend vaker moeten uitrukken (9%) naar aanleiding van storm dan een jaar eerder.
Ook het Europees voorzitterschap was een hele uitdaging, niet alleen inhoudelijk maar ook op het vlak van de organisatie van de veiligheid die in handen ligt van Binnenlandse Zaken.

Annemie legt uit: “Tijdens het voorzitterschap moet ons crisiscentrum zorgen voor de nodige veiligheidsmaatregelen tijdens de verschillende topontmoetingen. Zo heeft zij vorig jaar voor de bezoeken van 4400 personaliteiten beschermingsmaatregelen moeten nemen, bijna 1000 meer dan het jaar ervoor. Dat vraagt heel veel nauwgezette coördinatie en organisatie. Ik ben dan ook trots dat we voor dit voorzitterschap een foutloos parcours kunnen voorleggen.
Tot slot waren er dan ook nog de onverwachte verkiezingen in juni 2010. Door de plotse val van de regering moesten er wettelijk binnen de 40 dagen verkiezingen georganiseerd worden. Geen evidente opdracht, maar wel eentje waar Binnenlandse Zaken op voorbereid was. “Dankzij een goede organisatie en voorbereiding van onze diensten en dankzij de inzet van het gemeentepersoneel zijn de verkiezingen zeer vlot en met bijzonder weinig problemen verlopen.”

Share on:

Leave a comment