Dubbel zoveel zonnepanelen, zonder subsidies

De Vlaming legt weer zonnepanelen op zijn dak. Tijdens de eerste vier maanden van 2015 werden meer dan dubbel zoveel installaties geplaatst als in dezelfde periode in 2014.

Bron: Het Laatste Nieuws, maandag 13 juli 2015

zonnepanelen-01

 

Na een ongeziene boom tussen 2005 en 2012 (van duizend naar 1,7 miljoen megawattuur productie) viel de markt van de zonnepanelen de voorbije twee jaar helemaal stil, met vele bedrijfssluitingen tot gevolg. Dat had vooral te maken met de afbouw van de subsidiëring die de Vlaamse overheid jarenlang toekende in de vorm van groenestroomcertificaten. Sinds kort zijn er voor kleine installaties zelfs helemaal geen certificaten meer te krijgen. Toch kent deze vorm van groene energie dit jaar weer een duidelijke heropleving. Tussen 1 januari en 30 april kwamen er 2.836 nieuwe installaties van minder dan 10 kilowatt bij. In dezelfde periode van 2014 waren er dat maar 1.293. De stijging is het gevolg van verscherpte regels voor nieuwbouw. Wie een huis bouwt, moet voortaan voorzien in hernieuwbare energieproductie óf zeer zware isolatie. Maar zonnepanelen zijn de jongste jaren ook gewoon veel efficiënter geworden en circa 40% goedkoper dan vijf jaar geleden.

“Dat velen kiezen voor zonnepanelen, bewijst dat die ook zonder subsidiëring rendabel zijn en dat de markt dus volwassen is geworden”, aldus energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). “Zeker groepsaankopen zijn interessant. Om de burger nog meer zekerheid te geven, werk ik aan een kwaliteitscharter voor groepsaankopen en een zonnekaart die inzicht geeft in het te verwachten rendement.”

Share on:

Leave a comment