Thuisdetentie

Vanaf komende week zullen 10 van de 33 gevangenissen korte straffen uitvoeren via elektronisch toezicht met spraakherkenning. Het systeem, dat tussen september en december vorig jaar werd getest in Antwerpen, Vorst en Brugge wordt uitgebreid. Op 4 maanden tijd zaten 308 personen hun straf uit via thuisdetentie.

Sinds de omzendbrief van 2005 worden gevangenisstraffen onder de drie jaar niet meer automatisch uitgevoerd door het probleem van de overbevolking. Vooral diegenen die enkel veroordeeld werden tot een korte gevangenisstraf – van ongeveer 6 maanden – gingen vaak vrijuit.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom: “Om de straffeloosheid aan te pakken, is het belangrijk dat korte straffen worden uitgevoerd. Daarom dat we ons met dit systeem van thuisdetentie in de eerste plaats concentreren op de heel kort gestraften.” Een straf effectief uitvoeren is niet alleen belangrijk voor het rechtvaardigheidsgevoel van mensen, maar werkt ook preventief. “Wanneer een dader voelt dat hij effectief gestraft wordt voor zijn daden, zal hij een volgende keer misschien twee keer nadenken,” aldus Minister Turtelboom.

Thuisdetentie wordt gebruikt voor personen die veroordeeld zijn tot een of meerdere gevangenisstraffen met een maximum straftotaal van 8 maanden. Dit kan voor allerlei soorten veroordelingen gaan, gaande van rijden onder invloed, over vandalisme tot het toebrengen van slagen en verwondingen.

Proefproject

In september vorig jaar werd een proefproject gestart in de gevangenissen van Antwerpen, Vorst en Brugge. Vier maanden later is het systeem klaar om stapsgewijs verder uitgerold te worden over de rest van het land.
Minister Turtelboom: “Vorige week werd het systeem gelanceerd in Jamioulx, Nijvel, Mons en Lantin. Komende week zijn de gevangenissen van Gent, Hasselt en Dendermonde aan de beurt. Hierdoor zullen een op de drie gevangenissen de korte straffen kunnen uitvoeren via thuisdetentie.”

Gemiddeld staat een veroordeelde 31 dagen onder het systeem van thuisdetentie. “De turnover is dus groot, waardoor heel wat straffen op korte tijd kunnen worden uitgevoerd,” aldus minister Turtelboom.

Klassiek elektronisch toezicht

Vijftien jaar geleden startte in de gevangenis van Sint-Gillis het eerste project met elektronisch toezicht als alternatieve manier van strafuitvoering. Vanaf 2002 werd het elektronisch toezicht in heel het land ingevoerd en steeg het aantal personen dat zijn straf op deze manier uitzat jaar na jaar.
Tien jaar na de algemene invoering van het elektronisch toezicht, stonden er in 2012 per dag gemiddeld 1107 personen onder elektronisch toezicht. Dat is een stijging met meer dan een kwart ten opzichte van 2009. “Dankzij een herstructurering van de dienst en een optimalisatie van de werkprocessen verloopt deze alternatieve vorm van strafuitvoering een stuk

efficiënter,” aldus minister Turtelboom, “daardoor worden er vandaag een vijfde meer mensen onder elektronische toezicht geplaatst dan 3 jaar geleden.”

Nog wat cijfers :

Gemiddeld aantal mensen onder klassiek ET per dag per jaar:

2012 : 1.107
2011 : 1.022
2010 : 976
2009 : 871

Totaal aantal nieuwe plaatsingen op 1 jaar tijd :

2012 : 3.561
2011 : 3.079
2010 : 3.116
2009: 2.907

Share on:

Leave a comment