Eerste publieke waterstoftankstation geopend

Langs de Leuvensesteenweg in Zaventem heeft minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) gisteren het eerste publieke waterstoftankstation geopend. Wagens op waterstof stoten geen CO2 uit en zijn daarmee een pak milieuvriendelijker dan wagens op diesel en benzine.

Bron: Het Laatste Nieuws, zaterdag 23 april 2016

De minister was er in oktober ook al bij toen de eerste spade voor het tankstation van Air Liquide in de grond gestoken werd. Gisteren werd het tankstation, waar uitsluitend waterstof getankt kan worden, officieel geopend. “Qua luchtkwaliteit doet Vlaanderen het verre van goed”, zei Turtelboom. “Daarom moedig ik dit soort initiatieven aan. Momenteel rijden er nog geen wagens op waterstof rond, maar dat is logisch aangezien er nog geen infrastructuur om te tanken was. Daar komt nu gelukkig verandering in.”

Volgens Diederick Luijten, algemeen directeur van Air Liquide, is waterstof de toekomst. “Daarom willen we tegen 2020 zowat 20 waterstoftankstations in Vlaanderen openen. Wagens die op waterstof rijden, stoten namelijk geen CO2 uit.”

Zaventems schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid Erik Rennen (N-VA) is tevreden dat het eerste publieke waterstoftankstation in de luchthavengemeente ligt. “Dit toont aan dat we met de gemeente een voorstander zijn van alternatieve brandstoffen. Eerder opende ook al een tankstation met aardgas in Zaventem. Binnenkort gaat een tweede open en plaatsen we als gemeente ook verschillende laadpalen voor elektrische wagens en fietsen.”

Share on:

Leave a comment