Eerste slimme windmolen maakt van diepvriesmagazijn in Antwerpse haven batterij

Donderdag heeft Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) in Kallo (Beveren) de eerste ‘slimme’ windturbine van Vlaanderen officieel opgestart. De turbine wordt slim genoemd omdat deze geregeld kan worden volgens de behoeften van het net, maar ook doordat opslagbedrijf Luik Natie Coldstore rechtstreeks stroom kan afnemen. Daarmee kan ze de temperatuur in haar diepvriezers extra doen dalen, waardoor ze enkele dagen zonder elektriciteit kunnen.

Bron: Belga, donderdag 3 augustus 2015

De windmolen is een van vijftien molens – met een vermogen van 3 MW – die het windturbinebedrijf Wind Aan De Stroom momenteel op de Linkerscheldeoever bouwt.

De verschillende projectpartners, waaronder distributienetbeheerder Eandis en turbineproducent Siemens noemen het de eerste ‘slimme’ turbine in België. Signalen van distributienetbeheerder Eandis kunnen de windturbine sturen om minder te produceren, zodat men overbelasting van het net in geval van een stroomoverschot kan vermijden.

Een tweede ‘slim’ aspect is dat de turbine rechtstreeks verbonden is met het bedrijf Luik Natie, dat in de haven onder meer vlees en vis opslaat. Normaal gezien is daarvoor een temperatuur van zowat -21 °C nodig, maar op momenten dat er te veel elektriciteit wordt geproduceerd, kan men de windmolenelektriciteit gebruiken om de temperatuur te doen dalen tot -25 °C. De diepvriezer kan zo enkele dagen zonder elektriciteit en kan dus fysisch energie opslaan, wat elektrisch – met batterijen – nog steeds niet erg evident is.

De lokale productie én afname zorgt er ook voor dat er minder moet worden geïnvesteerd in het distributienet zelf.

Luik Natie verwacht nu de helft van de opbrengst van de turbine af te nemen, waardoor de elektriciteitsfactuur tot 40 procent kan dalen. Tegen eind volgend jaar wil het bedrijf ook uitbreiden, wat 25 extra voltijdse jobs kan leiden.

Share on:

Leave a comment