Eerste ‘superbatterij’ hangt in Vlaamse garage

De familie Saels uit Sint-Katelijne-Waver heeft donderdag de eerste Tesla Powerwall in ons land in gebruik genomen. De innovatieve thuisbatterij hangt in een gewoon huis, bij gewone mensen in een gewone garage en kan overtollige hernieuwbare energie opslaan om te gebruiken op latere momenten.

Bron: De Gazet van Antwerpen, vrijdag 18 maart 2016

Een Tesla Powerwall weegt om en bij de honderd kilogram, maar door de platte vorm is er in iedere garage wel een plaatsje voor te vinden. Het concept van een thuisbatterij is niet helemaal nieuw, maar als de tot de verbeelding sprekende wereldspeler Tesla van Elon Musk er eentje op de markt brengt, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Concreet zijn er twee belangrijke mogelijke doelen van zo’n gigantische lithiumbatterij. “Je kunt ze als back-up inzetten om als het elektriciteitsnet uitvalt toch nog over elektriciteit te kunnen beschikken. Of je kunt er de overtollige energie die je met je zonnepanelen opwekt mee opslaan en gebruiken op momenten dat er geen elektriciteit wordt opgewekt, bijvoorbeeld ’s nachts”, legt CEO Christophe Degrez van Eneco uit, dat de modules verdeelt in ons land. “Nu zetten eigenaars van zonnepanelen ongeveer 70% van de elektriciteit die ze opwekken weer op het net. Amper 30% wordt zelf gebruikt. Met zo’n thuisbatterij willen we die verhouding omdraaien.”

Volgens Eneco kan Tesla dankzij de opgedane ervaring bij elektrische wagens nu de goedkoopste thuisbatterij leveren. Al blijft dat prijskaartje niet mals. Een thuisbatterij kost momenteel tussen 5.900 en 7.700 euro, naargelang de bestaande omvormer van de zonnepaneleninstallatie. “Dit is een pioniersproject, dus is het nog relatief prijzig. Al kun je het volgens onze simulaties in sommige gevallen wel in minder dan tien jaar terugverdienen. Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel zonnepanelen je hebt. Als je je trouwens volledig ontkoppelt van het elektriciteitsnet, ben je het zogenaamde prosumententarief dat je moet betalen omdat je zelf elektriciteit opwekt niet meer verschuldigd.”

Voor ‘pioniers’ Manu en Rita uit Sint-Katelijne-Waver was de terugverdientijd niet de eerste zorg. “We doen dit niet om geld te verdienen. We doen het wel om onafhankelijk te zijn. Als er pannes zijn of als er werkzaamheden zijn in de straat, dan kan deze batterij ons ongeveer een dag van stroom voorzien. Alles gebeurt automatisch. Zo kunnen we onze zonnepanelen nog beter benutten. Onafhankelijkheid heeft een prijs, maar we vinden het zijn geld waard”, vertelt Manu.

Naast de fitnesstoestellen

Het koppel liet de batterij tegen een muur in de garage bevestigen, net naast twee potige fitnesstoestellen. “Als ik mijn droogkast nu opzet, dan levert de batterij de elektriciteit en draait onze meter niet meer verder”, vertelt Rita terwijl ze dat demonstreert. “We zijn wel nog aangesloten op het elektriciteitsnet, want we hebben niet genoeg zonnepanelen om ons volledige stroomverbruik te dekken. We kunnen de batterij ook opladen tegen het nachttarief en dan gebruiken tijdens de dag. Zo besparen we ook. Het design valt ons ook goed mee, het is stijlvol en de batterij is heel plat van vorm. Ik kan dus nog zonder problemen mijn wagen in de garage rijden”, lacht Manu.

Sinds Eneco in december aankondigde dat het de thuisbatterijen ging aanbieden, tekenden al 1.150 gezinnen in op het aanbod. Ook klanten van andere energieleveranciers kunnen via Eneco een Tesla laten plaatsen. “In de toekomst zal het ook mogelijk zijn dat mensen in ruil voor een vergoeding een stukje capaciteit van hun batterij ter beschikking stellen aan ons bedrijf, zodat wij als bedrijf dat enkel groene energie maakt nog beter de variabele productie kunnen opvangen en stockeren”, zegt CEO Christophe Degrez van Eneco.

Alternatief voor kernenergie

Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam de installatie officieel in werking stellen. “We gaan van een centraal model met fossiele energie en kernenergie naar een kleinschalige opwekking van elektriciteit bij de mensen thuis. De opslag van hernieuwbare energie was altijd de ontbrekende schakel en zo’n thuisbatterij is daar een mooi antwoord op. De capaciteit zal de komende jaren alleen maar stijgen en de prijs zal alleen maar dalen. Die ontwikkeling zal het mogelijk maken dat er een echt alternatief voor kernenergie en de fossiele brandstoffen kan geboden worden. Particulieren zijn niet meer gewoon consument of producent, maar nu ook magazijnier van energie.”

 

Share on:

Leave a comment