Elektrische auto’s worden goedkoper

Een elektrische auto wordt vanaf volgende maand een stuk goedkoper. De Vlaamse ministerraad heeft het licht op groen gezet voor nieuwe ‘zero emissie’-bonussen. Opvallend: hoe luxueuzer de wagen, hoe kleiner uw premie.

Bron: De Morgen, dinsdag 1 december 2015

“Het verkeer is op vandaag de grootste vervuiler qua luchtverontreiniging, terwijl de technologie die het probleem kan oplossen gewoon bestaat”, zegt energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). “Spijtig genoeg, kiezen nog te weinig Vlamingen voor een elektrische wagen, die helemaal niets uitstoot.”

Een van dé drempels blijkt de prijs van zo’n propere, ‘groene’ slee. Die ligt nog gemakkelijk boven de 25.000 euro. “Met een ‘zero emissie’-bonus willen we nu de komende vier jaar de meerprijs ten opzichte van een diesel- of benzinewagen neutraliseren.”

Turtelboom heeft voor 2016 al een enveloppe klaarliggen met daarin 5 miljoen euro. Elke Vlaming die een elektrische auto koopt, krijgt een toelage uit die enveloppe. Hoeveel? Dat hangt af van hoe snel u tevreden bent. Kiest u voor een stadswagentje van minder dan 31.000 euro, dan mag u rekenen op een cadeautje van 5.000 euro. Voor een wat grotere gezinswagen ligt 4.500 euro voor het rapen. Als u meer luxe en snufjes verkiest, moet u tevreden zijn met 2.500 euro. Het principe is dan ook: wie zich minder kan veroorloven, heeft een sterker duwtje in de rug nodig.

Turtelboom benadrukt dat de nieuwe bonus niet tot over-subsidiëring zal leiden. “Daarvoor zijn een aantal veiligheden ingebouwd. Zo is de bonus degressief in de tijd. Vanaf 2017 zakt de maximumpremie naar 4.000 euro, in 2018 naar 3.000 euro en in 2019 nog 2.000 euro. Een tijdelijk systeem dus, met de bedoeling de markt op gang te brengen. We werken ook jaarlijks met een gesloten enveloppe. Als het maximumbudget uitgeput dreigt te geraken, kunnen we de premiehoogte vervroegd doen dalen.”

Laadpalen

Een ander obstakel dat de Vlaming nog steeds tegenhoudt om een elektrische wagen te kopen, is de vrees dat hij de auto niet op tijd kan opladen. Daarom heeft Turtelboom besloten om tegen 2020 ook 5.000 extra laadpalen te plaatsen in Vlaanderen. Ter vergelijking: Vlaanderen telt momenteel 3.386 tankstations.

Share on:

Leave a comment