Energielening bespaart gezinnen twee miljoen euro

Sinds begin van dit jaar hebben 3.018 Vlaamse gezinnen een energielening gekregen. Door hun energiezuinige investeringen besparen die gezinnen samen jaarlijks 2 miljoen euro op hun energiefactuur. Dat blijkt uit recente cijfers van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Met de energielening kan een gezin tot 10.000 euro lenen tegen een lage rentevoet van twee procent. Voor kwetsbare gezinnen kan dat zelfs renteloos.

Bron: De Standaard, donderdag 17 september 2015

Vooral de plaatsing van hoogrendementsglas en ramen, dakisolatie en een condensatieketel is populair. ‘Deze cijfers tonen aan dat de energielening haar doel bereikt’, zegt minister Turtelboom.

Tegen 2050 wil Turtelboom elke woning energiezuinig maken. Daarvoor moet de gemiddelde energiescore dalen met 75 procent. Die langetermijndoelstelling vormt het uitgangspunt van het Renovatiepact, dat tot stand kwam samen met de bouwsector.

Het Vlaams Energieagentschap zal daarom de ‘woningpas’ ontwikkelen, een digitaal dossier dat mee verhuist van eigenaar. Daarin komt een gedetailleerd stappenplan voor energiezuinige investeringen en een inschatting van de investeringskosten.

Van verplichte energiedoelstellingen is op dit moment geen sprake. De energielening en de energiepremies moeten eigenaars wél stimuleren. Dit najaar zullen de energiepremies (REG-premies) worden hervormd.

3018energieleningen-01 (2)

Share on:

Leave a comment