Europa heeft eigen special forces nodig

Europa heeft dringend nood aan een eigen veiligheidsbeleid. Dat zegt Annemie Turtelboom (Open Vld), viceminister-president van de Vlaamse regering.

Bron: De Morgen, maandag 12 januari 2015

Turtelboom zat zes jaar in de Europese ministerraad van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad). Daaruit heeft ze geleerd dat Europese landen niet graag samenwerken als het over veiligheid gaat.

Annemie Turtelboom: “Het was schitterend natuurlijk, al die Europese leiders die in de straten van Parijs demonstreerden dat zij de aanslagen als regelrechte aanvallen op de Europese waarden beschouwen. Maar na de sterke beelden verwacht het publiek nu ook sterke daden. Hebben we een Europees veiligheidsbeleid? Het antwoord is: absoluut niet.”

Er wordt toch al informatie uitgewisseld over de Syriëstrijders?

“Ja, maar daar was wel eerst een drama voor nodig. De uitwisseling werd pas opgestart nadat Mehdi Nemmouche, de voornaamste verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, werd opgepakt door de Franse autoriteiten. Toen bleek dat hij doorheen West-Europa had gereisd en in het vizier van nationale inlichtingendiensten was gekomen, maar dat die hun informatie nauwelijks hadden gedeeld. Ook nu nog beschouwen te veel landen veiligheid als een louter nationale bevoegdheid.”

Zelfs met de beste wil van de wereld kan Europa terroristen van dit kaliber toch niet tegenhouden?

“Als ik die indrukwekkende ontplooiing van 88.000 manschappen van de Franse veiligheidsdiensten zie in de klopjacht op de broers Kouachi, vraag ik me af wat er zou gebeuren moesten de twee daders de open grens met België overgestoken zijn. Zouden wij die sterke Franse politiemacht op ons grondgebied hebben toegelaten? En zouden we dat wettelijk wel kunnen? Het is best om een internationale, of zelfs supranationale, structuur op te zetten voordat er zo’n catastrofes plaatsvinden.”

U pleit dus voor een Europees leger?

“Neen, maar de slachtpartijen in Parijs doen wel vragen rijzen over de defensiecapaciteiten van Europa. Stel dat het gerechtelijk onderzoek inderdaad een concreet spoor zou opleveren naar opdrachtgevers en financiers ergens in het Midden-Oosten. Hebben we dan niet op zijn minst een dreigingscapaciteit nodig die doet geloven dat we als Europa even hard kunnen terugslaan als de Verenigde Staten in mei 2011 deden tegenover Osama Bin Laden? Daarvoor is geen uitbouw van een volwaardig Europees leger nodig, maar wel minstens een gemeenschappelijke luchteenheid en een eenheid van speciale troepen.”

Share on:

Leave a comment