Feestelijk startschot voor bouw grootste Belgisch windmolenpark op land

In het Freethielstadion van Waasland-Beveren is zondag de start gevierd van de bouw van het grootste windturbinepark op land in België. In eerste instantie worden op de Linkerscheldeoever tegen oktober 15 windmolens gebouwd. Op termijn wil men 40 tot 50 turbines neerzetten.      

Bron: Belga, zondag 15 maart 2015

In september 2011 beslisten het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Maatschappij Linkerscheldeoever om een grootschalig windmolenpark te bouwen op de Linkerscheldeoever. In juni 2013 kreeg de publieke projectvennootschap Wind aan de Stroom de eerste bouwvergunningen binnen, na lange en intensieve onderhandelingen met Belgocontrol en DG Luchtvaart. De windmolens mochten immers zeker geen luchtverkeersradars storen. Ook moest rekening gehouden worden met de (Seveso)industrie in de buurt.

Eind vorig jaar werd begonnen aan de fundering en vanaf nu tot oktober wordt gebouwd aan de 115 meter hoge windmolens, met een rotordiameter van 113 meter. Het Deense Siemens Wind Power levert de molens met een vermogen van 3 megawatt, die gezamenlijk 70 miljoen euro kosten. De molens hebben een verwarmingssysteem om vallend ijs te vermijden. Ook kan distributienetbeheerder Eandis vanop afstand de wieken draaien om de elektriciteitsproductie af te kunnen stemmen op de vraag.

De turbines komen bij verschillende bedrijven te staan. “Dat er in het kader van de vergunningen geen enkele beroepsprocedure werd ingesteld, is bijna uniek te noemen, maar bewijst wel de zorgzaamheid waarmee Wind aan de Stroom is tewerkgegaan”, stelde burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) zondag. “Dat er verder nauwelijks hinder is voor omwonenden, zal ook wel een belangrijke rol gespeeld hebben.”

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) zei te geloven dat zon- en windenergie de nabijgelegen kerncentrales “op lange termijn misschien wel kunnen vervangen”, maar benadrukt dat Vlaanderen nog een lange weg te gaan heeft op het vlak van hernieuwbare energie. Verder klinkt het dat het dichtbevolkte Vlaanderen op vlak van windenergie nog “een heel klein beetje moet onderdoen voor Europa”, al stelt ze tegelijkertijd dat uit een vorige week gepubliceerde vastgoedwijzer van de Vlaamse overheid blijkt dat “we toch nog over heel wat percelen beschikken om molens te plaatsen”, mits een zorgvuldige en overlegde inplanning.

Een deel van de windenergieopbrengsten van het Havenbedrijf zal overigens via een fonds worden besteed aan energiebesparende initiatieven bij bedrijven.

Share on:

Leave a comment