Fotogrammetrie kan fileleed halveren

Het fileleed na zware ongevallen staat sinds een aantal weken hoog op de agenda. Anderhalf jaar geleden startte de Antwerpse federale wegpolitie met een proefproject: fotogrammetrie. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom: “Vandaag kunnen we zeggen dat de evaluatie meer dan positief is. Autowegen kunnen tot dubbel zo snel vrijgemaakt worden na een zwaar ongeval.” De Federale wegpolitie onderzoekt momenteel hoe het project kan uitgebreid worden naar andere provincies.

Fotogrammetrie is een techniek waarmee politieagenten en verkeersdeskundigen de situatie van een ongeval via foto’s tot op de centimeter nauwkeurig kunnen vaststellen, met alle aanwezige sporen en posities van voertuigen. Het grote voordeel is dat op basis van deze foto’s de vaststellingen door het Parket achteraf kunnen gebeuren. Minister Turtelboom: “De kwaliteit van de schetsen is veel groter en dus hoeven verkeersdeskundigen van het Parket niet meer ter plaatse te komen. Een enorme tijdswinst, want nu moet de politie wachten op hun komst (vaak een uur) en hun vaststellingen (een uur tot anderhalf uur) voor ze verder kunnen werken.”

Zelfs bij de zwaarste ongevallen, waar de vaststellingen vaak enorm veel tijd in beslag nemen, kan met fotogrammetrie alles binnen het uur tot in detail worden vastgesteld. Eens dat werk gedaan is, kunnen takeldiensten, brandweer en eventueel de Civiele Bescherming aan de opruimwerkzaamheden beginnen.

Minister Turtelboom: “Fotogrammetrie is een van de oplossingen die kan bijdragen aan het sneller vrijmaken van de autowegen na een zwaar ongeval. Het fileleed pleegt immers een zware aanslag op onze economie. De files tijdens een gewone werkdag kosten gemiddeld 500.000 euro per dag”

Het fotogrammetrieteam staat 24u op 24u klaar en zou per provincie zo’n 40.000 euro kosten.

Share on:

Leave a comment