Groene auto’s nemen vliegende start

Het jaar is maar twee weken oud, toch merken autoverkopers nu al: de interesse voor milieuvriendelijke auto’s is veel groter. Met dank aan de nieuwe bonussen.

Bron: De Morgen, woensdag 13 januari 2016

Gaan er op het autosalon straks meer bezoekers naar de BMW i3 kijken dan naar de BMW 3, zijn dieselneef? Het kan zowaar. Groene auto’s winnen aan populariteit.

Terwijl er vorig jaar tijdens de eerste twee weken maar één elektrische auto werd verkocht, zijn dat er vandaag negentien. Hetzelfde voor aardgasauto’s. Vorig jaar reed er niet een uit de toonzaal. Dit jaar al zes. Uiteraard zijn deze cijfers statistisch niet relevant. Daarvoor is het nieuwe jaar nog wat te jong. Het is een paar maanden wachten om echte conclusies te trekken. Toch is het een vaststelling dat de groene auto een vliegende start neemt.

Philippe Decrocq van Traxio, de organisatie van de autoverkopers, beaamt: “De laatste tijd is de interesse bij gezinnen en bedrijven sterk toegenomen. Verschillende elementen spelen een rol. Het dieselschandaal bij Volkswagen heeft klanten milieubewuster gemaakt, net zoals de klimaattop in Parijs. En de nieuwe financiële bonussen helpen ook.”

Realiteit van morgen

Een van de struikelblokken van een groene auto is namelijk de prijs. Die loopt nog makkelijk op tot ver boven 25.000 euro. Met een ‘zero emissie’-bonus wil de Vlaams regering vanaf dit jaar de meerprijs ten opzichte van een gewone auto compenseren.

Bevoegd minister Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft voor 2016 een pot van 5 miljoen euro opzijgezet. Elke Vlaming die een elektrische auto koopt, krijgt daar voortaan een toelage uit. Voor een stadswagen is dat 5.000 euro. Voor een luxewagen 2.500 euro.

Aardgasauto’s (cng’s) zijn voortaan vrijgesteld van belastingen. En ter gelegenheid van het autosalon geven de aardgasnetbeheerders een premie tot 1.000 euro.

Turtelboom: “Een groene wagen hoeft geen droom te blijven maar is gewoon de realiteit van morgen. Het komt er nu op aan de consument over de streep te trekken.”

Al moet de minister misschien ook even voor de eigen deur vegen. Informatie van parlementslid Johan Danen (Groen) leert dat de Vlaamse overheid 8 elektrische wagens heeft op een wagenpark van 4.396 wagens, en 5 wagens op gas. Dat is ver onder de vooropgestelde aantallen. Turtelboom belooft beterschap.

Share on:

Leave a comment