Hernieuwbare energie populairder dan ooit

Twee op drie bouwheren kiezen voor hernieuwbare energie in een nieuwbouwwoning. Dat maakt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) bekend.

Bron: De Zondag, 22 maart 2015

Voor bouwaanvragen vanaf 2014 moeten nieuwbouwwoningen zelf een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie produceren.

Wie niet kiest voor de plaatsing van technologieën zoals zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp, krijgt een verscherpt maximaal toegelaten E-peil van 54 voorgeschoteld (in plaats van 60).

Bijna 2 op 3 bouwheren met een vergunningsaanvraag kiest ervoor zelf hernieuwbare energie op te wekken. Daarvan kiest de overgrote meerderheid voor zonnepanelen (35 procent), zonneboiler (25 procent) en warmtepomp (17 procent). Ter vergelijking: in 2012 koos amper 17 % voor hernieuwbare energie.

De nieuwe gegevens stellen minister Turtelboom tevreden: “De nieuwe verplichting geeft duidelijk een boost aan hernieuwbare energietechnologie in woningen. Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen hebben de voorbije jaren ook al bewezen dat ze rendabel zijn. Vlaanderen is bezig aan een belangrijke shift van centrale naar decentrale elektriciteitsproductie.”

Share on:

Leave a comment