Hoe Turtelboom Musk charmeert

Dat Elon Musk Vlaanderen hoog inschat, heeft veel te maken met Vlaams minister Annemie Turtelboom. ‘Als de Tesla-toplui in Brussel zijn, komen ze altijd op de koffie bij ons.’

Bron: De Tijd, zaterdag 26 september 2015

Vóór Elon Musk gisteren de top van de Vlaamse regering ontmoette, schoof hij om half acht aan voor een ontbijtvergadering met Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Dat is geen toeval. Turtelboom en Musk hebben al maanden contact.

Hoe komt dat? Turtelboom is als minister van Energie veel bezig met de elektrische wagen. Ze ziet die wagens vooral als een manier om energie op te slaan, en in tweede instantie als een vervoermiddel. Toen er door Europese regelgeving een fiscaal probleem opdook bij de aankoop van elektrische wagens in België, paste zij daarvoor in Vlaanderen de belasting op de inverkeersstelling aan. Brussel en Wallonië deden dat niet.

Zo kwam Turtelboom in het vizier van Tesla en begon ze regelmatig contact te hebben met de subtop van het bedrijf. ‘Wanneer zij in Brussel zijn, springen zij altijd eens binnen op mijn kabinet voor een koffie’, vertelt ze. In het voorjaar had Turtelboom ook een conference call met Musk zelf, waarbij ze hem vroeg naar België te komen. En toen ze samen met Voka Antwerpen enkele weken geleden Silicon Valley bezocht, had ze eveneens een gesprek met de Tesla-topman.

Share on:

Leave a comment