Hogere renovatie-premies bij wijkprojecten

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) gaat werk maken van hogere premies voor renovaties op wijkniveau. Zo kondigde ze zondag aan bij de opening van de Vlaamse Renovatiedag in Zemst.

Bron: De Standaard, maandag 18 mei 2015

Momenteel wordt in Vlaanderen minder dan 1 procent van het gebouwenbestand gerenoveerd. Om dat percentage op te krikken, wil ze een hogere premie invoeren voor wijkprojecten. ‘Je ziet vaak buurten met huizen die op hetzelfde tijdstip en met dezelfde karakteristieken gebouwd zijn en dus ook met dezelfde problemen kampen’, zegt ze. ‘Ik heb in Duitsland gezien dat hogere renovatiepremies, waarbij een aantal mensen uit dezelfde buurt samen beslissen om hun woning te renoveren, een positief effect hebben. Dat geeft een positieve dynamiek en helpt mensen over de drempel om aan een renovatie te beginnen.’

Maar is dat wel eerlijk tegenover mensen die niet in zo’n buurt wonen? ‘De precieze modaliteiten moeten we nog vastleggen, maar de individuele premies blijven behouden.’ De wijkpremies passen in het beleid van de minister om een totaalaanpak bij renovatie te stimuleren. Met de combipremie krijgt wie tegelijk zijn muren isoleert én hoogrendementsglas plaatst, al een hogere premie dan wie slechts een van die werken laat uitvoeren. De wijkpremie past in de hervorming van het premiestelsel dat de minister tegen de herfst rond wil hebben.

 

Share on:

Leave a comment