Huis per huis: zo veel brengen zonnepanelen op

Binnenkort kunnen alle Vlamingen online nagaan of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Energieminister Annemie Turtelboom laat een gigantische Vlaamse ‘zonnekaart’ maken. Daarop zie je meteen waar de panelen best liggen en hoeveel ze opbrengen. Turtelboom hoopt zo meer groene stroom te produceren.

Bron: Het Laatste Nieuws, donderdag 11 juni 2015

Momenteel verzamelt een team van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) volop luchtopnames. Daarop zijn simpelweg alle daken van Vlaanderen te zien. Voor elk dak gaan experts na hoe groot het is, hoeveel last het heeft van schaduw door bomen en schoorstenen én hoeveel zonbestraling het dak gedurende een heel jaar krijgt. “Alle informatie wordt vervolgens in een gebruiksvriendelijke webpagina verwerkt”, zegt Turtelboom. “Concreet zal je in de loop van volgend jaar op ‘Energiesparen.be’ alle 2,5 miljoen daken in Vlaanderen kunnen bekijken vanuit de lucht. Een kleurtje zal aangeven waar op het dak het nuttig is om panelen te plaatsen.”

Voor de stad Gent bestaat zo’n toepassing nu al. Wie op de Gentse digitale kaart zijn dak aanklikt, kent meteen de totale oppervlakte die geschikt is voor panelen en welk gemiddeld rendement ze jaarlijks kunnen leveren.

Duwtje geven

Turtelboom hoopt dat de ‘zonnekaart’ vele Vlamingen een duwtje in de rug geeft. “Zonne-energie is erg belangrijk in onze toekomstige energievoorziening”, zegt ze. “Iedereen moet beseffen dat we voor een stuk in onze eigen elektriciteitsproductie kunnen voldoen.” Dat is volgens experts beter voor je portefeuille én het milieu. Europa wil dat we tegen 2020 zo’n 20% van onze energie uit hernieuwbare bronnen halen. “Inmiddels liggen al een paar honderdduizend daken in Vlaanderen vol zonnepanelen. Maar dat is lang niet voldoende om die Europese doelstelling te halen. Met een zonnekaart weet elke Vlaming tenminste al wat mogelijk is.”

Extra jobs

Daar blijft het niet bij. Minister Turtelboom werkt daarnaast aan een charter voor groepsaankopen. Dat moet ervoor zorgen dat je straks goedkoper panelen kan laten plaatsen. Lokale installateurs worden betrokken. Dat moet een betere service opleveren, net als extra tewerkstelling.

Voor kleine, residentiële installaties bestaan vanaf 14 juni geen subsidies meer. Toch wijst het kabinet-Turtelboom erop dat je goedkope energieleningen van maximaal 10.000 euro kan verkrijgen, aan 0 tot 2% interest, afhankelijk van je inkomen. Wie een nieuwe woning bouwt, is overigens sinds kort verplicht om een bron van groene energie te voorzien. Dat kan via zonnepanelen, maar ook met een warmtepomp. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete van enkele duizenden euro’s.

 

Share on:

Leave a comment