Hyundai lanceert waterstofwagen in België

Het Zuid-Koreaanse automerk Hyundai heeft donderdag in Kontich de ix35 FCEV, een wagen die rijdt op waterstof, officieel op de prijslijst geplaatst. Volgens het bedrijf gaat het om de eerste gecommercialiseerde waterstofwagen in ons land. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) mocht het eerste exemplaar een dag lang uitproberen en beloofde om waterstof mee op te nemen in haar actieplan rond het vergroenen van het Vlaamse wagenpark, dat tegen het najaar klaar zou zijn.

Bron: Belga, donderdag 25 juni 2015

Hyundai heeft al sinds 2013 een volwaardige serieproductie van waterstofwagens, maar in Vlaanderen leidde dat tot nu toe niet tot een doorbraak op de markt. “Dat is natuurlijk toe te schrijven aan het gebrek aan publieke waterstoftankstations, en wellicht ook aan de onbekendheid van de technologie”, zegt Olivier Sermeus, managing director van Hyundai Belux. “Toch ben ik ervan overtuigd dat de evolutie die is ingezet, niet te stoppen is. De trends die we zien in onze buurlanden, bewijzen dat.”

De ix35 FCEV is een SUV die plaats biedt aan vijf volwassenen. De prijs ligt momenteel op 55.000 euro. “Dat is, rekening houdend met de autonomie van 600 km en de fiscale aftrekbaarheid, naar ons gevoel geen struikelblok voor bedrijven en overheidsinstanties die belang hechten aan hun ecologische voetafdruk”, meent Sermeus.

Minister Turtelboom erkende donderdag dat de nadruk van haar komende actieplan zal liggen op elektrische wagens en voertuigen op aardgas. “Waterstof zit voor mij op hetzelfde niveau als batterijtechnologie, maar de uitrol en beschikbaarheid van infrastructuur en voertuigen is nog een stuk beperkter”, zegt ze. “Ik ben er echter van overtuigd dat daar heel binnenkort verandering in komt, omdat zowel bij de overheid als bij veel investeerders de overtuiging bestaat dat dit een technologie van de toekomst is.” ./. PLE/

 

Share on:

Leave a comment