“Ik heb hier geen geduld voor”

Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) ruilde vrijdag de Wetstraat in voor huilende baby’s en zingende peuters. Ze kreeg een rondleiding van bezielster Naziha Joundi.

Bron: Gazet van Antwerpen, zaterdag 21 november 2015

Vijf jaar geleden zocht Naziha Joundi uit Borgerhout een nieuwe uitdaging in haar leven. De geëngageerde vrouw van Marokkaanse afkomst gaf toen les in een concentratieschool en ergerde zich mateloos aan het taalniveau van haar allochtone leerlingen. “Ik wilde het taalprobleem aan de basis aanpakken, bij de allerjongsten.” Vijf jaar later runt de onderneemster twee multiculturele dagverblijven met honderd kinderen en veertien voltijdse medewerkers.” Vorig jaar nog won Naziha Joundi de WOMED Award voor meest beloftevolle vrouwelijke onderneemster, uitgereikt door Markant vzw en UNIZO.

“Ook een sociale onderneming runnen, is hard werken”, ondervond Annemie Turtelboom, zelf mama van twee. Zij bezocht het kinderdagverblijf ter gelegenheid van de Dag van de Ondernemer. De minister was al aanwezig om het vroege zangritueel van de groep enthousiaste kinderen mee te maken. “Ik heb enorm veel respect voor wat Naziha hier doet. Zelf zou ik het geduld niet hebben om zo’n grote groep kinderen te begeleiden, maar ze mag trots zijn op de manier waarop ze haar zaak runt. Bij ondernemerschap denken we vaak aan het openen van een winkel, een kinderdagverblijf opstarten is daar niet mee te vergelijken.”

Er komen meer dan tien verschillende nationaliteiten over de vloer bij kinderdagverblijven De Ster en De Sterrenloft van Naziha Joundi. “Ik had ook een crèche kunnen openen in het midden van Borgerhout, met enkel Marokkaanse kinderen, maar dat zou de taal en multiculturaliteit niet ten goede komen. Ik leg de lat hoger dan andere kinderdagverblijven. We leggen de focus op de taal door liedjes en spelletjes. Zo zingen de oudste kinderen van de groep ’s morgens welke dag het is, wat voor weer het wordt en welk seizoen het is. Mijn doel is dat alle peuters van de crèche de juf of meester perfect begrijpen als ze straks de kleuterschool binnenwandelen.”

Naziha Joundi komt uit een gezin van elf kinderen, waarvan de twee oudste in Marrokko geboren werden. “Mijn mama spreekt geen Nederlands, het is ook door haar dat ik besef hoe belangrijk het is om de landstaal goed te beheersen.”

Een kinderdagverblijf openen is niet meteen het toekomstplan van Turtelboom, toch kon de minister het niet laten om in elke groep uitgebreid de kindjes in haar armen te nemen en zelfs mee te helpen met de eerste wandelpasjes.

Share on:

Leave a comment