Koe levert groene energie

Het bedrijf Biolectric uit Temse, dat koeienmest omzet in energie, heeft vrijdag zijn honderdste biogasinstallatie ingehuldigd. Het bedrijf heeft een contract getekend voor nog eens 215 installaties en staat dicht bij een levering van duizend machines aan Friesland Campina.

Bron: De Gazet van Antwerpen, zaterdag 12 maart 2016

Philippe Jans (37) uit Emblem (Ranst) heeft in 2011 het bedrijf Biolectric opgericht. “Wij bouwen in Temse installaties die koeienmest omzetten in biogas”, zegt Jans. “Nadien transporteren we de installatie met een vrachtwagen naar de boer die ze heeft gekocht. De installatie is al rendabel voor een boerderij die minstens zestig koeien heeft.”

Hoe werkt het precies? “De boer doet de koeienmest in de reactor van onze biogasinstallatie”, zegt Jans. “Vervolgens eten bacteriën het organisch materiaal op. De bacteriën halen gassen uit de mest. Ze worden vervolgens naar de motor van de installatie afgeleid. Het mestgas dient als brandstof voor de motor, die de energie opwekt.”

Eén koe levert gemiddeld 26 m³ mest per jaar. De biogasinstallaties van Biolectric maken daar 650 m³ biogas per jaar van. Dat komt overeen met 410 liter diesel.

Honderdste ingehuldigd

De honderdste biogasinstallatie, die bestemd is voor een boer in Engeland, werd vrijdag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). “Het Belgische energiebeleid is te veel gericht op de productie van kernenergie door een heel beperkt aantal bedrijven”, zegt Turtelboom. “Wij moeten onafhankelijker worden. Biolectric bewijst dat alternatieve energie ook mogelijk is zonder subsidies.”

Intussen is Biolectric aan een flinke opmars bezig in het buitenland. “Tot voor kort was 90% van onze installaties bedoeld voor Belgische boeren. Nu is het omgekeerd. 90% van onze nieuwe contracten is bestemd voor het buitenland”, zegt Philip Jans. “We hebben daarvoor onder meer de hulp gekregen van de organisatie Flanders, Investment and Trade (FIT), die Vlaamse bedrijven aan buitenlandse klanten helpt.”

Biolectric heeft inmiddels contracten gesloten met landbouwers in Nederland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Polen.

Friesland Campina

“We zitten ook in vergevorderde onderhandelingen met het zuivelproductenbedrijf Friesland Campina”, zegt Philippe Jans. “Dat wil tegen 2020 in Nederland duizend kleine biogasinstallaties bij landbouwers installeren. Vermits wij het enige bedrijf ter wereld zijn dat deze installaties maakt, ga ik ervan uit dat we het contract binnenhalen.”

Friesland Campina bevestigt de interesse. “Voor ons zou dit een milieuvriendelijke oplossing zijn”, zegt Jan ter Avest, woordvoerder van Friesland Campina. “Koeienmest bevat methaangas, dat rijk is aan de schadelijke stof CO2. Dankzij een biogasinstallatie wordt het schadelijke methaangas omgezet in een milieuvriendelijke brandstof. Bovendien blijven er na de vergisting in de biogasinstallatie nog mineralen over die gebruikt kunnen worden op het land. We zijn nu in gesprek met verschillende partijen, want ook onze landbouwers moeten in dit verhaal meewillen. Maar het is duidelijk dat deze biogasinstallaties de toekomst zijn”, zegt Jan Ter Avest.

Intussen stelt Biolectric in Temse al 26 mensen voltijds tewerk. “Het bouwen van een biogasinstallatie duurt één week”, zegt Philip Jans. “We krijgen een lege container binnen en plaatsen er vervolgens onze onderdelen in.”

Een biogasinstallatie kost gemiddeld een kleine 100.000 euro.

Share on:

Leave a comment