Kwart minder incidenten tijdens afgelopen voetbalseizoen

Afgelopen voetbalseizoen daalde het aantal incidenten tijdens voetbalmachten met een kwart. “Een positieve trend, al moeten we constant alert blijven,” aldus Annemie Turtelboom. “Ook nieuwe trends inzake voetbalgerelateerd geweld moeten we nauwgezet opvolgen.” Volgend jaar moet de politie-inzet tijdens matchen met 10% kunnen dalen.

Vorig seizoen vonden er 94 incidenten plaats. Het seizoen daarvoor waren dat er nog 124. In de meeste gevallen gaat het om individueel en geïsoleerd geweld, terwijl vroeger vaker grote groepen met hooligans met elkaar slaags geraakten.

Ondanks dat het aantal incidenten daalde, werd er toch meer politie ingezet. Daarvoor zijn er verschillende verklaringen te vinden: er vonden meer wedstrijden plaats dan vorig seizoen, de samenstelling van de play-offs en de titelstrijd kende een spannender verloop. Toch vindt Annemie dat de politie-inzet bij voetbalwedstrijden efficiënter moet: “ we moeten naar een aanpak op maat, waarbij politie wordt ingezet op basis van een analyse van de risico’s. Die analyse gebeurt nog niet voldoende waardoor vaak te veel of soms te weinig politie wordt ingezet.”

Tot slot ondertekende Annemie tijdens de jaarlijkse rondetafel voor voetbalveiligheid ook   een samenwerkingsakkoord met de supportersfederatie  van de profclubs. Dergelijk akkoord is uniek in binnen- en buitenland omdat het supporters als volwaardige partner betrekt bij het beleid rond voetbalveiligheid. Annemie Turtelboom legt uit: “ Supporters zijn voor mij een belangrijke partner in de voetbalveiligheid. Zij kunnen ons leren welke maatregelen efficiënt zijn en welke niet, bovendien kunnen zij door andere supporters aan te spreken ook wangedrag voorkomen en de veiligheid in stadia en daar rond bevorderen.”

Share on:

Leave a comment