“Meteen 89 energieleningen aangevraagd in eerste week”

Annemie Turtelboom is de stuwende kracht achter deze Vlaamse energielening waarmee gezinnen hun huis kunnen isoleren. “Met 89 leningen in de eerste week hebben we een goede start genomen. Er zijn echter 29 gemeenten waar men nog geen energielening kan aanvragen. Deze blinde vlekken werken we snel weg”, legt ze uit. Annemie Turtelboom roept daarnaast alle gemeenten op om actief samen te werken in dit dossier.

“We hebben hard gewerkt om deze energielening zo snel mogelijk operationeel te krijgen, omdat we energie-efficiënte maatregelen extreem belangrijk vinden. En dat is ook gelukt”, zegt Annemie Turtelboom.

Op 5 januari had minister Turtelboom een budget van 15 miljoen euro klaarliggen om via een rollend fonds in totaal 3500 leningen te verschaffen in 2015. Een persoon kan maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar aan een intrest van 0 of 2 procent. Tijdens de eerste week na de aftrap zijn er al 89 energieleningen aangevraagd, daarmee hebben we meteen een goede start genomen.

“Energie-efficiëntie van de particuliere woningen is een absolute prioriteit voor mij als Minister van Energie. De Vlaamse energielening vormt daarom een hoeksteen van de ondersteuning naar burgers en gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van een dak of gevel, plaatsen van hoogrendementsglas of een condensatieketel”, benadrukt Annemie Turtelboom.

Een gezin uit Deurne ondertekende maandag 12 januari als allereerste deze nieuwe Vlaamse energielening. Zij zijn alvast verzekerd van een goede isolatie van hun huis op korte termijn. Dit dankzij hun geplande investering in het vervangen van enkele beglazing door hoogrendementsglas. Zo kunnen ze genieten van een lagere energiefactuur in de toekomst en een verhoogd wooncomfort. Bovendien dragen zij hun steentje bij tot een betere leefomgeving.

Er zijn echter 29 gemeenten waar men op dit moment nog geen energielening kan aanvragen doordat er geen Lokale Entiteit bevoegd is. Deze blinde vlekken werken we snel weg. Het doel is om tegen 1 maart 2015 in elke gemeente een Lokale Entiteit te creëren. Voor de Zesde Staatshervorming was de federale regering bevoegd voor de activiteiten van de FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost). Bij deze federale regeling vielen veel mensen uit de boot omdat er geen Lokale Entiteit beschikbaar was in hun gemeente. Deze tekortkoming moeten we aanpakken nu Vlaanderen bevoegd is voor de energielening.

Daarom willen we mensen die interesse tonen in een energielening, en in een gemeente wonen zonder een Lokale Entiteit, aansporen contact op te nemen met de Vlaamse infolijn (nummer 1700) en het Vlaamse Energieagentschap (VEA). Zo kunnen ze zich registreren. Minister Turtelboom roept daarnaast alle gemeenten op om actief samen te werken in dit dossier. Op die manier kan tegen 1 maart 2015 iedereen, ongeacht de woonplaats, een energielening aanvragen.

Share on:

Leave a comment