Miserietaks wordt teruggeschroefd

De verhoging van de verdeeltaks van 1 naar 2,5 procent, een beslissing van de vorige Vlaamse regering in de zomer van 2012, wordt teruggeschroefd. Vanaf 1 januari 2015 is het basistarief terug 1 procent. “Deze asociale maatregel hebben we zo snel mogelijk afgeschaft”, zegt Annemie Turtelboom (Open Vld), Viceminister-president van de Vlaamse Regering en minister van Begroting, Financiën en Energie.

De verhoging van de verdeeltaks, die al heel snel de stempel ‘miserietaks’ kreeg, kwam in 2012 meteen zwaar onder vuur te liggen in het Vlaams parlement. Wekenlang was er getouwtrek in het halfrond, maar uiteindelijk werd de verhoging toch doorgevoerd, weliswaar na sociale correcties voor gezinnen met kinderen. Het basistarief steeg naar 2,5 procent. Voor de duidelijkheid: de verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed wordt ingekocht door één van de partners, getrouwd of wettelijk samenwonend, en uit elkaar gaan.

De nieuwe Vlaamse regering, met Annemie Turtelboom (Open Vld) op de post van Financiën, schroeft deze maatregel nu terug. “Een relatie beëindigen is al een moeilijke en zeer persoonlijke keuze, daar moet de overheid geen belastingen op heffen. Bovendien: een belasting wordt vaak geheven op een, meestal winstgevende, economische activiteit. Nergens heft men belastingen op pech. Ik heb dit gewoon altijd een asociale maatregel gevonden, en ik ben dan ook blij dat we die nu kunnen terugdraaien. Mensen die in de miserie zitten, die moeilijke emotionele tijden doorstaan, moet de overheid niet extra belasten.”

 

 

Share on:

Leave a comment