Uitvoering na-isolatie van spouwmuren blijft stijgen

Dit jaar zijn er al 12.423 spouwmuren na-geïsoleerd, een stijging van 14,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Over het volledige jaar 2014 zijn bovendien 13 procent meer spouwmuren geïsoleerd ten opzichte van 2013. Minister van Energie Annemie Turtelboom is tevreden met de resultaten en rekent op een recordaantal na-isolaties in 2015. “De aanvragen zitten duidelijk in stijgende lijn. Het rendement van deze energiebesparende ingreep ligt heel hoog.” Verwacht wordt dit jaar de kaap van 20.000 woningen te halen.

Van begin januari tot eind juli 2015 zijn er in totaal al 12.423 spouwmuren na-geïsoleerd. Dat zijn er 1582 meer in vergelijking met dezelfde periode in 2014; een stijging van 14,6 procent. Het zijn er ook 3702 meer dan tijdens die periode in 2013. Dit is goed voor een stijging van 42 procent op 2 jaar tijd. Vorig jaar, in 2014 waren het er in totaal uiteindelijk 17.539; een stijging van 13 procent ten opzichte van 2013. In dat jaar werden in totaal 15.526 spouwmuren na-geïsoleerd en geregistreerd bij de controle-organisatie BCCA. Die verplichte registratie is gestart halverwege 2012. Sinds de invoering van het kwaliteitssysteem werden tussen 1 juli 2012 en 31 juli 2015 zo’n 48.688 woningen of appartementen geïsoleerd volgens het kwaliteitssysteem.

Wanneer de provincies met elkaar vergeleken worden, blijkt dat er in Limburg sterk ingezet wordt op woningrenovatie. In deze provincie zijn de afgelopen jaren het meest spouwmuren na-geïsoleerd. Van de 48.688 spouwmuurisolatiewerken die uitgevoerd werden binnen het kwaliteitssysteem, zijn er 14.323 dossiers, of bijna 3 op 10, in Limburg uitgevoerd. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn elk goed voor ongeveer 20% van het aantal dossiers.

Minister van Energie Annemie Turtelboom noemt het een “goeie zaak” dat er meer mensen deze energiebesparende renovatie uitvoeren in Vlaanderen. “De nood aan een substantiële verhoging van de renovatiegraad van Vlaamse woningen is groot. Het is goed dat men meer oog heeft voor energiebesparende renovatie, maar we willen sneller gaan.” Zeker op het vlak van muurisolatie is er nog veel werk. Uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat amper 47% van de Vlaamse woningen over muurisolatie beschikt.

“We moeten de Vlaming overtuigen om hier werk van te maken. Daarvoor moeten we wijzen op de rendementen die dergelijke ingrepen opleveren. De investering is doorgaans op vijf jaar terugverdiend. Met de huidige lage intresten op spaarboekjes is dit hét moment om te investeren in energie-efficiëntie.” Het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld een spouwmuur van zes centimeter van een halfopen bebouwing (165 vierkante meter) kost ongeveer 3100  euro, min 990 euro aan premies. De besparing op de jaarlijkse energiefactuur bedraagt 495 euro. Na twintig jaar maak je zo een nettowinst van 7500 euro.

De spouwmuren van een woning achteraf inspuiten met isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep, met een beperkt risico. De meeste woningen die na 1945 werden gebouwd, bevatten spouwmuren. Om helemaal zeker te zijn, is het best een gaatje in een voeg te boren. Schiet je boor na een tiental centimeter door, dan heb je een spouwmuur. Na-isoleren van een spouwmuur heeft recht op een premie van 6 euro per vierkante meter van de netbeheerder (Eandis of Infrax). Je moet samenwerken met een erkend aannemer (zie lijst op www.energiesparen.be/spouwmuur) en de woning moet voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het distributienet. Meer info over de premies: www.energiesparen.be/subsidies

VOORDELEN OP EEN RIJ

✔de energiefactuur daalt en het comfort stijgt.

✔de investering is doorgaans op 5 jaar terugverdiend.

✔de werken nemen slechts één dag in beslag.

✔er is geen stedenbouwkundige bouwvergunning vereist.

✔de isolatie wordt langs buiten ingespoten, je hebt dus amper overlast.

✔het uitzicht van je woning verandert niet, maar de waarde ervan stijgt wel.

Wie de spouwmuur wil laten isoleren, kan voor de financiering altijd beroep doen op de energielening. Alle info op www.energiesparen.be/energielening. Ondertussen zijn reeds 2597 leningen goedgekeurd sinds de start op 1 januari 2015.

Share on:

Leave a comment