Rivaalsteden sluiten ‘historisch akkoord’ voor energieleningen

Het Aalsterse stedelijk energiebedrijf vzw Bea neemt Dendermonde, Wetteren, Wichelen, Laarne, Berlare, Zele, Hamme, Lebbeke en Buggenhout op in zijn werkgebied. De inwoners van die gemeenten kunnen daardoor een voordelige energielening afsluiten.

Bron: De Standaard, vrijdag 20 november 2015

“Een historisch akkoord tussen Aalst en Dendermonde”, zei Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) bij de afsluiting van het samenwerkingscontract tussen de steden. “De vete kan op zijn minst tijdelijk in de koelkast om te verzekeren dat jullie een gemeenschappelijke, externe vijand hebben: de provincie Antwerpen.”(lacht)

Oost-Vlaanderen hinkt tegenover Antwerpen immers achterop als het gaat om het aantal afgesloten energieleningen. De oorzaak daarvan is voornamelijk lokaal te zoeken: door een beslissing van intercommunale Dender, Durme, Schelde (DDS) was de energielening plots niet meer toegankelijk voor de inwoners van dat werkingsgebied. Om hen opnieuw toegang te geven tot de “Vlaamse Energielening”, waarbij maximaal tienduizend euro geleend kan worden aan een rente van twee procent, zocht Dendermonde toenadering tot Aalst.

“De samenwerking verliep uitstekend”, zegt Aalsters schepen van Energie Ann Van de Steen (SD&P). “De negen gemeenten waarnaar ons autonoom energiebedrijf vzw Bea haar werking uitbreidt, betalen daarvoor uiteraard een bijdrage.”

De energielening wordt het vaakst gebruikt voor dakisolatie en glas, maar kan ook aangevraagd worden bij de aankoop van zonnepanelen, zonneboilers, thermostatische kranen, om een energie-audit te laten doen, spouwmuurisolatie… De vzw Bea heeft dit jaar alleen al 132 dossiers over energieleningen afgesloten en plant na een project rond dakisolatie, zonneboilers en elektrische fietsen nog groepsaankopen rond ledverlichting, pelletkachels en slimme technologie. Er komen twee à drie projecten per jaar.

 

Share on:

Leave a comment