Ruling levert Vlaanderen 50 tot 110 miljoen euro per jaar op

De Vlaamse overheid moet geen roerende voorheffing betalen op geld dat ze leent voor investeringsprojecten. Daarover is een ruling afgesloten met de Federale Overheidsdient (FOD) Financiën, zei Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom dinsdag in het Vlaams Parlement. Door de ruling kan de Vlaamse overheid haar schulden beter beheren. Geschat wordt dat dit jaarlijks zorgt voor een besparing van 50 tot 110 miljoen euro.

Bron: Belga, dinsdag 19 april 2016

Bepaalde investeringen, zoals het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Morgen’, de Antwerpse mobiliteitswerken of projecten in de sociale huisvesting, werden lang buiten de begroting gehouden, maar strengere Europese begrotingsregels maakten daar een eind aan.

Die verandering maakt anderzijds wel dat de Vlaamse schulden beter kunnen worden beheerd. Vroeger werden die projecten en de instellingen die voor de realisatie instonden met aparte leningen bekostigd. Nu financiert de Vlaamse overheid, die door een gunstige rating goedkoper kan lenen, die projecten en instellingen zelf, via de uitgifte van obligaties. Voorwaarde is wel dat de Vlaamse overheid daarop geen roerende voorheffing moet betalen. Die voorwaarde is nu, via de afgesloten ruling, vervuld.

Op vraag van Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) gaf de minister een overzicht van de voordelen van dat schuldbeheer. Zo zou de rentebesparing voor de financiering in de sociale huisvesting neerkomen op jaarlijks 26,4 miljoen euro, voor ziekenhuizen en verzorgingscentra kan gemiddeld jaarlijks negen miljoen bespaard worden, de herfinanciering van ‘Scholen van Morgen’ levert op termijn jaarlijks 6 miljoen euro besparing op. Bij de rechtstreekse financiering van de NV BAM kan dat jaarlijks tussen 10 en 70 miljoen euro opbrengen op het moment dat de volledige bouw gerealiseerd is.

Share on:

Leave a comment