Slimme meter voor iedereen

In elke woning moet een slimme elektriciteitsmeter komen. Dat zegt energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) na een bezoek aan Milaan. De meter zal gezinnen helpen besparen op hun energiefactuur.

Bron: De Morgen, donderdag 11 juni 2015

Slimme meters werken, in tegenstelling tot de huidige meters, digitaal. Ze sturen hun informatie automatisch door. Netbeheerders zoals Eandis en Infrax moeten geen controleurs meer rondsturen. En vooral: gezinnen kunnen gemakkelijker besparen op hun energiefactuur. Via een schermpje of app kunnen ze precies aflezen hoeveel ze die dag, week of maand hebben verbruikt. Wat hen op een natuurlijke manier aanzet om het in de toekomst beter te doen.

De Vlaamse regering moet dit jaar beslissen over de installatie van slimme meters. In het verleden heeft de kostprijs van de technologie altijd voor getreuzel gezorgd. Turtelboom heeft haar administratie gevraagd om de kosten en baten te berekenen. Tegen oktober moet het rapport klaar zijn.

500 miljoen euro

Maar eigenlijk is haar beslissing al genomen. “Als we in Vlaanderen voluit willen gaan voor groene energie is er geen andere optie. Dit is goed voor de consument én voor de overheid.”

Het grootste probleem voor de overheid is dat de productie van groene energie nu zeer onvoorspelbaar is. Op dagen met veel zon en wind raakt het stroomnet overbelast. Op dagen met weinig zon en wind dreigen er bevoorradingsproblemen.

Slimme meters zijn volgens Turtelboom een belangrijk deel van de oplossing. Voeg veel slimme meters samen en je krijgt een slim netwerk. Doordat alle info automatisch binnenkomt, kan er sneller ingegrepen worden. “We betalen jaarlijks 500 miljoen om ons netwerk uit te bouwen. Met een slim netwerk zou minstens een derde daarvan overbodig zijn.”

Geen Rolls-Royce

Het gevaar op stroomtekorten daalt dankzij slimme meters omdat die huishoudens aanzetten om minder te verbruiken. Hierdoor zullen de hoogste vraagpieken iets lager uitvallen, waardoor het licht gewoon kan aanblijven.

Maar wat met de kostprijs dan? Drie verschillende onderzoeken noemden slimme meters in het verleden te duur. Turtelboom benadrukt dat het niet de bedoeling is om consumenten op zotte kosten te jagen. De prijs van slimme meters is de laatste jaren sterk gedaald, waardoor de installatie nu wel rendabel is. Haar bezoek aan het energiebedrijf Enel in Milaan versterkt die stelling. Alle klanten van Enel hebben een slimme meter in huis hangen. Die kost ongeveer 70 euro. Een investering die gemiddeld in vier jaar is terugverdiend. “Alles hangt af van het model. Het moet geen Rolls-Royce zijn.”

Hoeveel de slimme meter zal kosten in Vlaanderen, is nog onduidelijk. Turtelboom wacht daarvoor op het onderzoek van haar administratie. Dan moet ook beslist worden wie de meters installeert en uitbaat – de netbeheerders of de energieleveranciers. “Dat moeten we allemaal nog uitzoeken. Maar dat de slimme meters er moeten komen, dat staat vast.”

 

 

Share on:

Leave a comment