Speech – Persconferentie Caffungi-oesterzwammen

Ik moet toegeven dat ik nieuwsgierig was. Dat ik nieuwsgierig ben. En nog steeds. Want ik open niet elke dag een project dat oesterzwammen kweekt uit koffiegruis. Laat staan dat ik regelmatig een bezoek breng aan een heus oesterzwammenlabo. Daarom wilde ik hier vandaag zijn.

Caffungi is een bottom-up project. Ontstaan uit de samenwerking van 4 jonge enthousiastelingen die zich op dit idee hebben gegooid. En uitgegroeid tot een groep van 10 teamleden. En dat moedig ik aan. Jonge mensen met een idee en een doel. Mensen die zich niet laten afschrikken door mogelijke tegenslagen, maar die iets willen en kunnen verwezenlijken door samenwerkingen met gelijkgestemden. In het Koninklijk Atheneum hebben ze zo’n partner gevonden.

Want het Caffungi-project is een win-winsituatie, voor het team én voor de school. Kelderruimtes die leeg staan, daar heeft niemand iets aan. En daarom besliste het Koninklijk Atheneum om mee te werken aan een ecologisch verantwoord product. Ze gaven begin vorig schooljaar de ruimtes in bruikleen en zullen dit doen tot het punt waarop het Caffungi-project winstgevend is. En laat dat net zijn waar de Vlaamse Regering op wil inzetten in het nieuwe masterplan scholenbouw dat binnenkort wordt voorgesteld: het multifunctioneel gebruik van scholen. Zo kunnen de sporthallen ook buiten de schooluren gebruikt worden waarvoor ze dienen: mensen meer in beweging krijgen. Ook kinderopvang buiten de schooluren kan een plaats krijgen binnen dit plan. En dat zijn slechts de meest voor de hand liggende voorbeelden. Ik geef toe, een oesterzwammenlabo op poten zetten in de kelder van het Koninklijk Atheneum, is al een iets gewaagder project. Maar het biedt enorme mogelijkheden.

Daarom dat het zo belangrijk is dat de jonge ondernemer van vandaag, ‘the (wo)man with a plan’, zijn/haar plan kan verwezenlijken door financiële ondersteuning indien nodig. Zo kon het team van Caffungi dankzij de leningen van microStart en Funds For Good de nodige verbouwingen en aankopen doen om echt uit de startblokken te schieten.

Het Caffungi-project biedt ook kansen voor het Koninklijk Atheneum. Want voor de leerlingen van de school ligt er een nieuwe uitdaging in wat zich afspeelt onder hun voeten. Vanaf volgend jaar zullen ze kunnen meewerken aan dit project in het kader van ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek. Of hoe creatief, duurzaam ondernemen en onderwijs mekaar hier opnieuw gevonden hebben.

Caffungi is ook een slim project. En ecologie heeft alles met slimme ideeën te maken. Dit idee is de definitie van ‘upcycling’, om het met een mooi woord te zeggen. Van niets iets maken. Koffiegruis beschouwde ik als een afvalproduct. Totdat ik werd uitgenodigd hier aanwezig te zijn. Want niets is minder waar. Het koffiegruis dat de cafés, de restaurants en de koffiebars in de omgeving weggooien, blijkt de ideale voedingsbodem te zijn voor oesterzwammen. En dat is de betekenis van ‘upcycling’. Van een afvalproduct tot een ingrediënt komen. Met een lekkere smaak bovendien.

Dat weten ook vele restaurants en supermarkten. En ze trekken dan ook mee aan de kar van het Caffungi-project. Oesterzwammen zullen binnenkort op de kaart staan en in de winkelrekken liggen. En ook voor de mensen met groene vingers onder ons, heeft het team iets uitgedacht: thuis zwammen kweken. Met behulp van een Caffungi-kit kan je witte, gele en zelfs roze oesterzwammen tevoorschijn toveren. En als ik de foto’s op jullie website mag geloven, dan ben ik vooral fan van de roze versie.

Ook collega’s zetten sterk in op de circulaire economie. Zo stelt Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz in het najaar een conceptnota voor in het parlement. Het is van belang dat we evolueren naar een economisch systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseert.

Ik vond een bezoek aan dit project ook de uitgelezen kans om een bijdrage te leveren. Dus heb ik iets meegebracht. Koffiegruis. Ikzelf en heel wat van mijn medewerkers zijn fervente koffiedrinkers. We hebben dan ook een serieuze hoeveelheid verzameld op amper 3 dagen tijd. Als je dit weet, dan geloof ik graag dat koffie thuishoort bij de meest verspillende producties in de voedingsindustrie. Amper 0,2% van de 8 miljard ton koffie die we jaarlijks produceren, wordt werkelijk geconsumeerd. En met de hippe koffiebars die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten, lijkt het overschot aan organisch afval niet direct te verminderen.

Daarom, hopelijk vormt dit koffiegruis het begin van een succesvol project. Want dat wens ik jullie toe als jonge ondernemers met een innovatief idee. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar het moment waarop ik de eerste ‘Caffungi-oesterzwammen’ ontdek in de rekken van de supermarkt…

Share on:

Leave a comment