Sterke stijging aantal energiescans bij kwetsbare doelgroepen in 2014

In de eerste 9 maanden van 2014 werden 18.635 energiescans uitgevoerd in de woningen van kwetsbare doelgroepen. Dat zijn er op jaarbasis veel meer dan in 2013 toen er verspreid over het hele jaar 18.838 werden uitgevoerd bij dergelijke gezinnen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V).

Bron: Belga, donderdag 4 december 2014

De energiescan is een snelle doorlichting van het energieverbruik van een woning, die een eerste beeld geeft van energiescan en mogelijke aanwijzingen oplevert op vlak van energiebesparing inzake isolatie, verwarming, verlichting, huishoudtoestellen en energiezuinig gedrag. De aanvraag dient te gebeuren bij de netbeheerder die met het gemeentebestuur afspreekt wie de energiescans uitvoert. Sinds 2014 komen nog enkel kwetsbare gezinnen in aanmerking voor een energiescan.

De Vlaamse overheid betaalde in 2013 4,8 miljoen euro voor de 24.480 energiescans die werden uitgevoerd (waarvan 18.838 bij kwetsbare doelgroepen) en 3,7 miljoen voor de scans in de eerste 9 maanden van 2014. Turtelboom wil na overleg met alle betrokkenen in uitvoering van het regeerakkoord deze middelen heroriënteren. “De nadruk zal nog meer komen te liggen op het aanbieden van trajectbegeleiding bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, beglazing… Op deze manier kunnen we een grotere energiebesparing kunnen realiseren”, aldus de minister.

Share on:

Leave a comment