Steun voor windmolens daalt verder

Nieuwe windturbines krijgen steeds minder steun van de overheid. Vanaf volgend jaar bedraagt die slechts 59 euro voor elke 1.000 kilowattuur groene stroom die ze produceren, 11 procent minder dan dit jaar.

Bron: De Tijd, vrijdag 2 oktober 2015

‘De trend van de jongste jaren zet door. De financiële steun voor hernieuwbare-energieprojecten blijft jaarlijks afnemen’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Door de daling in 2016 zal de gemiddelde turbine vanaf dan 36.252 euro per jaar minder initiële certificatensteun krijgen dan de gemiddelde turbine die vorig jaar werd opgestart.

Windturbines die voor 2013 werden gebouwd kregen nog minstens 90 euro steun per 1.000 kilowattuur geproduceerde stroom. Dat bedrag ging sindsdien elk jaar naar beneden.

‘Vandaag betalen alle Vlamingen samen zo’n 90 miljoen euro per jaar voor windenergie. Dat is veel geld, maar we krijgen er veel voor terug’, vindt Turtelboom. De minister deed haar uitspraken tijdens de inhuldiging van een kleine windturbine bij het baggerbedrijf DEME.

De windturbine bij DEME is de eerste commerciële windturbine die de Belgische start-up XANT kon verkopen. De spin-off van het engineeringbureau 3E ontwikkelde een kleine turbine die eenvoudig te monteren is en makkelijk onderhouden kan worden. XANT, dat gesteund wordt door de investeringsmaatschappij PMV, de ketelbouwer Vyncke en de technologieondernemer Jo Versavel, hoopt met de kleine turbines vooral in ontwikkelingslanden te scoren. Het doet nu echter eerst ervaring op in Europa. De volgende klant zou een turbine in het windrijke Schotland willen neerzetten.

Share on:

Leave a comment