Terbekehof gaat volledig voor eigen energie

Terbekehof wil als eerste Vlaamse bedrijventerrein energieonafhankelijk worden. Dat heeft Vlaams vice-premier Annemie Turtelboom (Open VLD) aangekondigd bij de voorstelling van het bedrijventerreincharter in Wilrijk.

Bron: Gazet van Antwerpen, zaterdag 23 januari 2016

De vereniging Handel & Industrie Wilrijk (HIW) wil het meest duurzame, CO2-vriendelijke en energie-efficiënte industrieterrein in Vlaanderen worden op het vlak van infrastructuur, energie-, groen- en afvalbeleid. Naast hernieuwbare energie, zoals windturbines, zonnepanelen, kan dat ook door het gebruik van warmtenetten.

Om bedrijven te helpen dergelijke doelstellingen te halen, wil Turtelboom via het zogenaamde ESCO-fonds privé-geld aanwenden. Een ESCO-bedrijf (Energy Service Company) voert een energieproject uit en financiert die investering zelf met de opbrengst van de lagere energiefactuur.

“We willen van Terbekehof een voorbeeld maken: een werkomgeving met alle hedendaagse infrastructuur maar tegelijkertijd een investering die kostenefficiënt is”, aldus Turtelboom. “Om dat te bereiken, moeten bedrijven onderling samenwerken. HIW is daar een goed voorbeeld van.”

Het charter stelt verder ook plannen voor op het vlak van duurzame mobiliteit, heraanleg van wegeninfrastructuur, fietspaden, collectieve afvalophaling een nieuw rioleringsstelsel, scheiding van regen- en hemelwater en gemeenschappelijke waterbuffers.

Share on:

Leave a comment