Tot 1000 euro premie voor wie aardgaswagen koopt

Wie tijdens het autosalon een wagen koopt die op aardgas rijdt, krijgt daar een premie tot 1000 euro voor. Ook al blijven de wagens duurder in aankoop, het verbruik wordt beperkt tot gemiddeld 3 euro per kilometer en bovendien moet u tot en met 2020 geen verkeersbelasting of inverkeerstelling betalen. Het ene zou het andere moeten compenseren.

Bron: Gazet van Antwerpen, woensdag 23 december 2015

De zogenaamde CNG-wagen (compressed natural gas) heeft een zeer lage gemiddelde uitstoot en een laag verbruik. Volvo, Opel en Volkswagen bieden er inmiddels meerdere modellen van aan. “We willen een positieve keuze voor vergroening maken en zo de strijd aangaan met vervuilende emissies die schadelijk zijn voor mens, milieu en klimaat. De aangekondigde premie van NGVA.be (Natural Gas Vehicle Association) geeft een nieuwe impuls aan de CNG-markt”, vertelt minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld), die gisteren in een Volvo zelf enkele testritten deed.

Het streefdoel van de Vlaamse regering is tegen 2020 40.000 CNG-wagens op de Vlaamse wegen te krijgen. Volgens berekeningen stoot een CNG-wagen 27% minder CO2 uit, 60% minder NOx en bevatten de uitlaatgassen 95% minder fijn stof. In de strijd tegen de dieselwagens wil de regering dit soort wagens duidelijk als alternatief. “Bovendien is de aardgaswagen zowel interessant voor bedrijven als voor particulieren”, zegt de minister.

Een particulier kan tot 1000 euro recupereren, een bedrijf rond de 500. In totaal maakt de regering 500.000 euro vrij.

Wagens op aardgas zijn verre van nieuw. “NA de Tweede Wereldoorlog waren ze zeer populair

in Italië aangezien niemand het land andere brandstoffen wilde leveren. Maar anno 2015 zijn ze zeer populair in Duitsland”, zegt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan Thomas More. “Het gekke is dat België twintig jaar geleden bij de pioniers was, vooral bij de bussen.”

De docent zegt dat er geen enkel verschil is in rijcomfort. De motor maakt veel minder lawaai en de kosten voor het verbruik dalen serieus. “Met een tank van pakweg 60 liter waar ongeveer 20 kg aardgas in wordt gepompt, rijd je ongeveer 500 km. De kosten: amper 17 euro.”

Het heikel punt blijven de verdeelpunten waar aardgas beschikbaar is. “De Colruyt-group is via haar tankstations DATS24 momenteel de best vertegenwoordigde keten. Van de tweeduizend wagens in de groep rijden er 450 op aardgas. Elk station heeft een aansluiting. Maar we merken dat meer en meer stations aardgas beginnen te implementeren.”

Share on:

Leave a comment