Turtelboom wil mensen aanzetten tot renoveren

isolatie 1Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) gooit het roer om: energiearmoede moet niet alleen aangepakt worden met allerlei premies en toelagen. Kwetsbare gezinnen moeten zelf aan het renoveren worden gezet.

Bron: De Morgen, donderdag 7 mei 2015

“Vandaag wonen veel mensen in energieverslindende woningen, waardoor ze veel geld verloren zien gaan via hun energiefactuur”, zegt Turtelboom. “Dit willen we bij de bron aanpakken via de energielening, die mensen kunnen gebruiken om de zo nodige dakisolatie te steken of dubbele beglazing te plaatsen. Dit verlaagt de energiefactuur, maar verhoogt ook het comfort voor veel mensen. Een woning waar vocht en tocht de bovenhand hebben, is niet gezond. Daar willen we hard aan werken.”

Vlaanderen startte dit jaar zijn eigen energielening op voor groene renovaties. Sindsdien zijn er 1.309 leningen afgesloten. Maar hoe gaan kwetsbare gezinnen deze investeringen betalen? Om hen geen extra kosten te bezorgen, wordt het mogelijk om de energielening af te betalen via de besparing op de energiefactuur. Wie isolatie plaatst, zal minder verbruiken en dus een lagere energiefactuur hebben. Met deze besparing kan de lening worden afgelost.

Een voorbeeld. Wie een dak van 70 vierkante meter isoleert, betaalt daarvoor ongeveer 1.750 euro. Als je daar de premies en de belastingvermindering van aftrekt, blijft 766 euro over. Met deze investering kun je tot 350 euro per jaar besparen op je energiefactuur. Dat betekent dus dat je investering in iets meer dan twee jaar tijd is terugbetaald. En dit door volgens dit principe twee jaar langer dezelfde energiefactuur te betalen als vandaag, om vervolgens ten volle te genieten van de groene renovatie.

Oude koelkasten

Daarnaast gaat via energieverslindende, oudere apparaten ook veel geld verloren. Daarom maakte Turtelboom het mogelijk voor kwetsbare gezinnen om de levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen zoals een koelkast, diepvries en wasmachine te bekostigen via de energielening. Het moeten dan wel toestellen zijn met een rating A+ of hoger. Vanaf 1 juli gaat deze uitbreiding in werking.

 

 

Share on:

Leave a comment