Turtelboom wil slimme stroommeter in elk huis

Beslissing over installatie valt dit najaar

Bron: De Tijd, donderdag 11 juni 2015

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) is overtuigd van het nut van de invoering van slimme elektriciteitsmeters bij alle Vlaamse stroomverbruikers. Ze wil in de herfst een studie daarover afronden en nog dit jaar een politieke beslissing nemen over een massale uitrol.

Slimme digitale meters versturen via telecomnetwerken regelmatig de meterstanden van de gebruikers door naar de netbeheerders. Daarmee kunnen facturen sneller en correcter worden opgesteld dan met de analoge meters, waarbij de meterstanden jaarlijks worden doorgegeven of gecontroleerd door iemand van Eandis of Infrax.

De slimme meter biedt ook meer mogelijkheden om de stroomnetten efficiënter te beheren en te evolueren naar slimme netten. ‘Door de toename van lokale groene energie uit zonnepanelen en windmolens moet het netwerk aangepast worden. Met slimme meters kan het netwerk beter gestuurd worden’, zegt de minister. ‘Daarmee vermijden we ook dat veel extra elektriciteitskabels moeten worden aangelegd.’

Turtelboom ziet nog meer voordelen van digitale stroommeters en slimmere stroomnetten. ‘Met een slim net zou de overlast van de recente stroompanne bij duizenden gezinnen in Antwerpen kleiner zijn geweest’, verklaarde de minister tijdens een werkbezoek aan het Ita- liaanse energiebedrijf Enel, de wereldwijde pionier in dit domein.

Met slimme meters kunnen gezinnen ook profiteren van lagere elektriciteitsprijzen op specifieke uren, bijvoorbeeld ’s middags, wanneer zonnepanelen recordhoeveelheden groene stroom produceren. De huidige meters met dag- en nachttellers kunnen dat niet.

Met de studie wil minister Turtelboom ook uitmaken wat het interessantste type is: een budgetmodel of een duurdere versie met vee meer opties. Daarnaast moet worden bepaald welke rol de netbedrijven Eandis en Infrax en de leveranciers in dit verhaal moeten spelen.

 

Share on:

Leave a comment