Veel interesse voor lage schenkingsrechten

Er is grote belangstelling voor de drastisch verlaagde schenkingsrechten van de Vlaamse regering. Dat blijkt uit een rondvraag bij eigenaars en aannemers door de Vlaamse Confederatie Bouw en de Verenigde Eigenaars. Dat kan een goede zaak zijn voor de Vlaamse schatkist.

Bron: Het Belang van Limburg, woensdag 12 augustus 2015

Wie een huis geschonken krijgt van zijn ouders of van een verre tante, moet daar schenkingsrechten op betalen. Vroeger waren die schenkingsrechten zo hoog, dat er amper huizen geschonken werden en de eigenaars ervan die huizen vaak leeg lieten staan.

Die schenkingsrechten zijn op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) per 1 juli drastisch verlaagd. Voor huizen tot 150.000 euro betaalt men nog maar 3 procent bij schenking in rechte lijn of tussen partners en 10 procent bij schenking in niet rechte lijn. Voor huizen tot 250.000 euro is dat respectievelijk 9 en 20 procent. Die schenkingsrechten worden dan nog eens verminderd indien men het huis op een energiezuinige wijze renoveert.

Goed voor schatkist

Een bevraging door de Vlaamse Confederatie Bouw en de Verenigde Eigenaars bij 53 bouwbedrijven en 268 eigenaars leert ons nu dat er grote belangstelling is voor die verlaagde schenkingsrechten. 85 procent van de eigenaars overweegt een schenking waarvan 20 procent zegt het zeker te zullen doen. En nog eens 60 procent overweegt een renovatie.

Indien zich dit op het terrein realiseert, dan is dit een goede zaak voor de Vlaamse schatkist. Ze krijgt meer schenkingsrechten binnen. De renovatie van de woningen zorgt dan weer voor werk in de bouwsector. Dat is goed voor de tewerkstelling en voor de omzetcijfers, waar uiteindelijk ook de schatkist haar voordeel aan doet.

Grafiekinclrenovatie

 

Share on:

Leave a comment