Vlaming vindt energiebesparing (heel) belangrijk, maar voert daad nog te weinig bij het woord

Uit recent onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat de Vlaming groot belang hecht aan het besparen van energie. Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt wel dat nog te weinig Vlamingen overgaan tot energetische renovatie van hun woning. Minister van Energie Annemie Turtelboom zet daarom verder volop in op energie-efficiëntie. ‘Uit dit onderzoek blijkt dat de Vlaming wel degelijk plannen heeft om te renoveren. Het is ons opzet met alle maatregelen die we nemen om ervoor te zorgen dat ze dit ook effectief doen.’

Uit een peiling bij 1000 Vlaamse huishoudens die in juni 2015 werd uitgevoerd door TNS Dimarso in opdracht van het Vlaams Energieagentschap, blijkt dat 94% van de Vlamingen energiebesparing belangrijk tot heel belangrijk vindt.

66% van de Vlamingen vindt van zichzelf dat hij zuinig tot heel zuinig omspringt met energie. Wanneer echter de werkelijke situatie wordt bekeken, is het beeld toch iets minder rooskleurig. Zonder een goede isolatie van een woning, kan immers niet gesproken worden van zuinig omspringen met energie.

Op het vlak van dakisolatie en beglazing valt het nog mee: een minderheid (18%) van de woningen beschikt helemaal niet over dakisolatie en slechts 1 op 10 heeft nog enkel glas. Meer dan de helft van de woningen heeft echter geen muurisolatie, voor vloerisolatie loopt dit percentage op tot 66%. Onderstaande grafiek geeft de evolutie op het vlak van isolatie weer, op basis van de laatste 3 onderzoeken. De grafiek toont duidelijk aan dat de situatie slechts geleidelijk verbetert. Jaarlijks wordt er slechts in ongeveer 1 à 1,5% van de bestaande woningen het dak, de muren en de vloer geïsoleerd. Aan dit tempo duurt het nog 18 jaar vooraleer alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van dakisolatie, een basis comforteis die trouwens verplicht is voor alle woningen tegen 2020. Voor muurisolatie duurt het aan dit tempo nog 50 jaar.

Voor ongeveer 83% van de woningen staat een centraal verwarmingssysteem in voor de hoofdverwarming, 17% verwarmt de woning hoofdzakelijk via afzonderlijke verwarmingsapparaten. Van de woningen met een CV-ketel op aardgas is 75 % uitgerust met een hoogrendements- of een condensatieketel (2013: 69%). Bij de stookoliegebruikers is dit 41% (2013: 32%).

Op het vlak van verlichting verliezen de gloeilampen verder terrein – normaal gelet op de verstrengde Europese reglementering sinds enkele jaren – en winnen vooral de LED-lampen aan belang. Spaarlampen zijn ondertussen al over hun hoogtepunt.

Wat de toekomstplannen voor de komende 5 jaar betreft, zijn vooral investeringen in (extra) dakisolatie en een zuinige verwarmingsketel populair, gevolgd door hoogrendementsbeglazing, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en PV-panelen.

“Ik hoop vooral dat de Vlaming doorzet met zijn toekomstplannen en ze indien mogelijk nog versnelt. Een energiezuinige woning, daar wint immers iedereen bij. Een versnelde energetische renovatie van ons bestaande woningpark is absoluut cruciaal anders wordt de kloof met de nieuwbouwmarkt te groot, wat een negatief effect kan hebben op de waarde van het bestaand patrimonium. Daarom hebben we samen met de bouwsector, de financiële sector en een heel aantal middenveldorganisaties een Renovatiepact gesloten. Via een aantal concrete hefboomacties willen we ervoor zorgen dat de Vlaming zijn woning zo snel mogelijk diepgaand en kwalitatief renoveert,” aldus minister van Energie Annemie Turtelboom. In het najaar zal ook de hervorming van de REG-premies vorm krijgen. “Dit alles om de mensen aan te zetten om nu werk te maken van een energetische renovatie, en het niet langer uit te stellen.”

 

Share on:

Leave a comment