Zwemverbod voor onruststokers in publieke domeinen

Eind vorige maand maakte een groep  jongeren amok in het Bloso-domein van Hofstade. De voorbije jaren werden bijna alle recreatiedomeinen geconfronteerd met gelijkaardige problemen. “Enkele heethoofden mogen het plezier van talrijke gezinnen met kinderen niet verbrodden,” aldus minister Turtelboom. Een domeinverbod kan de oplossing zijn.

De problemen in Hofstade zijn geen alleenstaand geval. Eerder kregen onder andere de recreatiedomeinen in Wetteren, Kluisbergen, Diest, Mechelen en Sint-Niklaas met dezelfde problemen af te rekenen. Turtelboom pikt dit niet langer: “Recreatiedomeinen zijn een plek waar gezinnen met kinderen kunnen genieten van het mooie weer, dit moet in alle rust en ontspanning kunnen gebeuren.”

Annemie belegt daarom een vergadering voor alle uitbaters van recreatiedomeinen, vertegenwoordigers uit de provincies en de politie. Daar zal onder andere worden uitgelegd hoe domeinen een intern huisreglement kunnen opstellen.

“Op korte termijn kan een intern huisreglement soelaas bieden. Op basis van zo’n reglement kunnen personen immers de toegang tot het domein ontzegd worden, wanneer ze de regels overtreden hebben. Op lange termijn moet er een wettelijke basis moet gecreëerd worden, naar analogie met het stadionverbod. Het voordeel van zo’n wettelijke basis is dat een toegangsverbod kan worden opgelegd voor alle recreatiedomeinen”, aldus Turtelboom. “Zo vermijden we dat jongeren die in het ene park geweigerd zijn, het in een ander domein opnieuw proberen.”

Naar analogie met de voetbalwet moet dan een centrale databank gecreëerd worden, waar de eigenaars van de recreatiedomeinen toegang toe hebben.

Share on:

Leave a comment